НОВИНИ

"Дай старт на успеха!"

Над 500 ученици от малки населени места преминаха обучение по програмата "Дай старт на успеха". Вчера и днес се провежда втори обучителен модул с бизнес насоченост, по време на който най-добрите от тях слушат лекции и изпълняват практически задачи.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
09:14, 25.06.2017
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Успешни млади хора - тази амбициозна задача има пред себе си инициативата „Дай старт на успеха". Според изследване на УНИЦЕФ, страната ни е на първо място в ЕС по брой младежи, които не са обхванати нито от образователната, нито от социалната и трудова система.

Елица Моллов - Джуниър Ачийвмънт България: Включихме в програмата малки населени места, защото те са с доказан най-висок процент на младежка безработица и чрез обучение ние се стараем този процент да го намалим поне през следващите няколко години.

Ростислав от град Лом ни разказва, че на лекциите днес научил, че животът не е приказка и е важно да полагаш усилия всеки ден.

Ростислав Ралчев - ПГ "Найден Геров", гр. Лом: Нашият град малко по-малко се разпада, абсолютно всеки едни ден един човек едно парченце от нашия град си стяга багажа и отива да се развива. Изключително се възхищавам на начина, по който преподават нещата, щото всичко става чрез игри, намерили са начин, по който да ни преподадат нещо, да ни е забавно, да ни е от полза.

17-годишната Валентина от Търговище иска да стане дерматолог. И тя, както и Ростислав нямат планове да останат по родните си места.

Валентина Славчева - СУ "Свети седмочисленици", гр. Търговище: Финансовата грамотност според мен е много голям проблем сред младите хора. Проектът ми се стори от самото начало интересен, защото те информира по адски много теми, предприемачеството ми е интересно, искам да развивам свой собствен бизнес.

За да бъдат в полза на учениците си, през специално обучение са преминали и избрани учители от 7-те града, включени в пилотния проект. Тяхната задача е да ги вдъхновят.

Росица Станкова - учител: Научих се как да помогна на децата, как да ги запаля, как да им дам това, което им е нужно за да могат да се справят в живота.

Според Росица проектът предоставя уникална възможност младежите да се съизмерят с връстниците си. Да излязат от средата, в която се намират, да застанат на друго място и да видят, че реалният живот е много по-сложен, но дава и много по-големи възможности. Най-добре представилите се младежи на есен ще участват в лидерска академия и в проекта „Мениджър за един ден".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да се научиш на харизма
Да се научиш на харизма
Потомци на Левски се срещнаха в родния му дом
Потомци на Левски се срещнаха в родния му дом