НОВИНИ

Делото "КТБ" започна по същество

Мегапроцесът за източването на фалиралата КТБ стартира днес по същество. Банкерът Цветан Василев ще бъде съден задочно - като ръководител на организирана престъпна група, източила над два и половина милиарда лева от КТБ. Заедно с него пред съда ще отговарят висши банкери, одитори и служители във фалиралата банка. Процесът започна със скандал заради решението на съда обвинителният акт от 5000 страници да бъде изчетен и изслушан на крака поне в началото, защото според съдията това е една от най-тържествените части от процеса.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
11:57, 09.05.2018 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Точно в 10.00 часа в съдебната зала се явиха, както всички обвиняеми, така и техните защитници. Процесът се води в отсъствието на Цветан Василев, който се намира в Сърбия и очаква решението на сръбските власти относно поисканата му екстрадиция. Началото на процеса беше белязан със скандал.

Съдът поиска всички в залата да станат на крака, докато се чете обвинителният акт. Той обаче е дълъг 5 000 страници и ще са нужни дни наред, докато бъде изчетен. Това провокира защитниците. Последваха кратки реплики и в крайна сметка съдът размисли и хората отново имаха възможност да седнат на местата си.

Минути по-късно ръководителят на спецпрокуратурата реши да напусне залата. Пред журналисти той заяви, че адвокатите умишлено бавят процеса и е имало начин обвинителният акт да не се чете - той е качен повече от една година на страницата на прокуратурата.

От държавното обвинение твърдят, че имат доказателства за оказван натиск върху свидетели. Стана ясно, че се разследват и магистрати. Също така срещу един от адвокатите на Цветан Василев е започнало разследване. Има информация, че той е получил 200 000 лв за "профилактиране" на ключов свидетел.

Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура: Разгръща се стратегия за натиск върху свидетелите. Всякаква. Използват се законни, полузаконни, незаконни способи. Заплахи с убийство срещу един-двама свидетели по делото. От други свидетели по делото, които са от кръга на Цветан Василев - образуват се търговски и частен характер наказателни дела в Софийски районен съд, в Апелативен съд има сега производство. Имат право, образуват от свидетели, които са от кръга на Цветан Василев, от свидетели по делото КТБ.
Адвокат Лазар Карадалиев: Това са поредните тъпотии на г-н Гешев повече няма да коментирам.
Адвокат Христо Ботев: Това е предвидена в закона процедура. Обществото и всички трябва да се запознаят. Никой не е длъжен да чете сайтове. Човек като напише нещо все пак после трябва да си го прочете все пак.


По делото трябва да бъдат разпитани над 400 свидетели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Декларации в Народното събрание за 9 май
Декларации в Народното събрание за 9 май
В Русия отбелязват Деня на победата
В Русия отбелязват Деня на победата