НОВИНИ

Делото за влаковата катастрофа в Хитрино започна по същество

Делото за влаковата катастрофа в Хитрино започна по същество. При инцидента през 2016-та година загинаха 7 души, десетки бяха ранени. Обвиняеми за взрива на влаковата композиция, са двамата машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков. Делото се гледа по съкратено съдебно следствие, без признаване на вина от обвиняемите и без намаляване на наказанието с една трета.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
15:44, 07.03.2018 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Според обвинителния акт двамата машинисти са виновни, защото са нарушили правилата за движение в железопътния транспорт. Не са се съобразили със светлините сигнали, които предупреждават за намаляване на скоростта до 40 км., а композицията от 26 цистерни е влязла в селото със 78 км. Това е и причината според прокуратурата за дерайлирането на влака, пробиването на една цистерна, изтичането на газ и взривяването.

Защитата на двамата машинисти посочи, че не желае да бъдат разпитвани тежко пострадалите, наследниците на починалите и двама от получилите средни телесни повреди. Без разпит на вещи лица ще бъдат приети и някои от медицинските експертизи. Обвиняемите заявиха, че ще дадат показания след събиране на всички доказателства. Затова на делото днес бяха гледани видеозаписи от катастрофата и от огледи на местопроизшествието.

Стилиян Стоянов, връзки с обществеността на Окръжен съд - Шумен: Това са всички материали, които са приобщени в досъдебното производство като веществени доказателства.
Ивайло Йорданов, защитник на Димитър Михнев и Радослав Петков: Естествено, че са важни. Ще правим правни изводи въз основа на тях.
Петра Свиленова, адвокат на частните обвинители: Със сигурност са важни от гледна точка на изясняване каква е била фактическата обстановка в момента, но малка част от тях могат да помогнат затова.

В очакване на справедливост пострадалите бяха дошли в съдебната зала.

Николай Цачев: Цял свят видя какво стана, а тези хора някак си поне малко срама да имат, бе - това искам, а те даже едно извинение не искат да кажат.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват техническото състояние и експлоатацията в Топлофикация-Перник
Проверяват техническото състояние и експлоатацията в Топлофикация-Перник
Изложба на Селма Тодорова в Художествената галерия в Благоевград
Изложба на Селма Тодорова в Художествената галерия в Благоевград