Производители на вино от Видин се обединиха в организация и предлагат на пазара общ продукт. Целта е да представят местните сортове и винарските изби в областта. За първи път се организира и ден на виното на река Дунав, за да се популяризират традициите в лозарството на региона.
На празника на виното седем винарски изби от региона на Видин представиха качествата на напитките и сортовете, отглеждани в този край.
Адриана Сребринова, собственик на винарска изба: Винарите от района искаме да направим по-достъпно едно невероятно красиво, забележително вино, каквото се ражда в района, за да се съпътстват храните и културата на този невероятен край с нашия продукт, с нашето вино.
Производителите, обединени в асоциация „Нортикум“ вече предлагат на пазара общ продукт, комбинация от вина от седемте изби.
Адриана Сребринова, собственик на винарска изба: Това може би е прецедент, но за България. Иначе така са започнали големите винарски райони във Франция. Хубавото е, че самите вина показват колко е лесно да се сдружаваме и колко е красиво.
В качествата на местното производство се убедиха гостите на празника.
Жечко Андрейнски: Тук представените изби, според мен произвеждат едно качествено, хубаво, регионално вино.
Олег Панчев: Това е едното от нещата, с които ние можем да се похвалим на всички и трябва да се хвалим и трябва да го уважаваме. Хубави места, приятни вина.
Производството на вино във Видин е с традиции, а в града са създадени първото винарско училище и първата образцова винарска изба в страната.
Цецка Цокова, старши експерт в община Видин: Тя е била изцяло по европейски образец и това означава, че всички останали изби в страната е трябвало да се ръководят от това, какви са новите технически въведения в една такава винарска изба.
Заради традициите сега опитите са регионът да се наложи като един маршрутите за винен туризъм.