НОВИНИ

Денят на Св. Георги Победоносец - един от най-почитаните светци

Днес е денят на Свети великомъченик и победоносец Георги - един от най-тачените светци на християнската църква. Тържествени литургии в негова памет бяха отслужени в църквите в цялата страна. Литургия отслужиха днес и свещениците в катедралния храм " Св. Ал. Невски ".

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:00, 06.05.2018 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Свети Георги е един от най-почитаните светци в източноправославната църква. Той бил военен трибун в римската армия, но изповядвал правата вяра. Затова бил хвърлен в тъмница от император Диоклециан, подложен на страшни мъчения и обезглавен. В християнската иконография свети Георги се изобразява като воин, възседнал бял кон и с копие в ръка, забито в устата на страшен змей.

Легендата разказва, че след смъртта си Св. Георги убил змея, който изяждал дъщерите на жителите на град Бейрут. Тъй като самият той бил воин, св. Георги се смята за покровител на войниците и армията. Затова днес беше отслужен водосвет, а епископ Герасим поръси със светена вода за здраве българските войни и знамена.

Така цялата нация се сплотява, аз днес пътувам с метрото, всички хора излизат, всички са радостни, малките деца са изкарани навън, всички се радват, това е прекрасен празник и духовен и национален.
Благополучие и повече мъдрост. И аз съм именичка.
На всички здраве и късмет и даже Боже да сте вярващи хора.
Хубав празник, хубав български празник и се радвам, че се чества по този начин, радвам се.


;

Освен на войните свети Георги е защитник и на стадата и овчарите. А името Георги остава най-разпространеното българско мъжко име, носят го над 160 хиляди българи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна отбеляза Деня на храбростта с празничен водосвет
Варна отбеляза Деня на храбростта с празничен водосвет
Автобус се запали на АМ „Хемус“
Автобус се запали на АМ „Хемус“