НОВИНИ

Депутати подеха инициатива да се пише на кирилица

В навечерието на 24 май от Асоциация за Социална Отговорност и Развитие чрез Иновации (АСОРИ) откриха изложба в парламента, която насърчава да се пише на кирилица. #ДайНаКирилица - е името на експозицията от 24 пана, които съдържат един и същи текст, изписан на кирилица и на т.нар. "маймуница". Идеята е да се покаже, че дори чисто графично и естетически кирилицата е много по-издържана.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
18:01, 18.05.2017
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Изложбата е част от кампанията на АСОРИ да се говори и пише на чист български език навсякъде, включително в електронните съобщения и в социалните мрежи.

Милен Михов - депутат от ПГ "Обединени патриоти": Таблата са много интересни, вие ще видите написан на тях химна на светите братя на кирилица и по начин, по който се пишат есемесите, когато ни съобщават за плащане на определени сметки от определени фирми.
Димитър Главчев - председател на НС: Най-важното послание на днешната изложба е да бъде показана не само красотата и естествената четимост на българския текст, но и да разпознаем кирилицата и нейните букви като красиви и естетически графични форми, достойни за визуална адмирация.

Изложбата е съпътствана от Петиция до Европарламента на Асоциацията за социална отговорност и развитие чрез иновации, за утвърждаване на кирилицата като част от общоевропейското културно наследство, както и да се въведе задължение производителите на електронни устройства да ги пригодят на кирилица като равноправен език.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП и ДПС настояват за оставката на Валери Симеонов
БСП и ДПС настояват за оставката на Валери Симеонов
В Кюстендил се проведе Зоналното състезание по пожароприложен спорт
В Кюстендил се проведе Зоналното състезание по пожароприложен спорт