НОВИНИ

Депутатите обсъждат промени в Закона за енергетиката

Парламентът обсъжда на първо четене промени в Закона за енергетиката, които предвиждат да бъде въведена 5 % вноска във Фонд „Сигурност на електроенергийната система" и от приходите на Електроенергийния системен оператор и Булгартрансгаз. Досега във Фонда удръжки правеха само производителите на електроенергия.

депутатите обсъждат промени закона енергетиката
bnt avatar logo
от БНТ
11:24, 26.05.2016
Чете се за: 00:20 мин.
У нас

Според вносителите от ГЕРБ вноската се въвежда, за да се увеличат приходите на Фонда с оглед либерализацията на пазара. Очаква се това да доведе до допълнителни приходи в размер на 17 млн. лв. от Електроенергийния системен оператор и 13 млн. лв. от Булгартрансгаз. Парите от фонда се използват основно за покриване на дълговете на държавната Национална електрическа компания.

Вносителите на законовите поправки уверяват, че тази допълнителна вноска няма да окаже негативно влияние върху инвестициите на операторите в модернизация и развитие на мрежата, нито ще се отрази върху цената за крайните потребители. Според опозицията обаче въвеждането на нова такса противоречи на европейските изисквания, защото представлява забранено кроссубсидиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заменяме старите билети за градски транспорт на 4 места в София
Заменяме старите билети за градски транспорт на 4 места в София
Нина Гьошева от ВМРО се яви с бурка на заседание на местния парламент
Нина Гьошева от ВМРО се яви с бурка на заседание на местния парламент