НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт

Почти без дебат депутатите приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт, които целят повишаване на гаранциите за независимост и безпристрастност на магистратите, както и премахване на предпоставките за влияние върху органите на съдебната власт. За промените гласуваха 116 депутати. Шестима бяха против, а 52-ма - въздържали се.

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:04, 19.07.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Предвижда се отстраняване от длъжност на магистратите при всички случаи на обвинения за тежко умишлено престъпление. Въвежда се задължение за всички магистрати, а не само за новоназначените, да подават декларация, в която да разкрият всички дейности и членства, като гаранция за тяхната независимост и равнопоставеност.

Управляващите дадоха знак, че преди второто четене ще преосмислят идеята да бъде забранено на съсловните организации в съдебната власт да ползват средства по европейски програми и фондове. Сега с текстовете се предлага промяна във финансирането на тези организации, като се предвижда те да използват средства само от членски внос и дарения на техните членове.

Георги Марков, депутат от ГЕРБ: Българската държава осигури много добро заплащане на българските магистрати и така трябва да бъде, предвид голямата тяхна отговорност да бъдат така добри от членски внос техните съсловни организации да защитават, както намерят за добре, техните интереси, професионални, битови и т.н. Не може чужди фондации - американски, руски арабски или т.н., да финансират българските магистрати".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Началникът на френския генерален щаб подаде оставка заради разногласия с Макрон
Началникът на френския генерален щаб подаде оставка заради разногласия с Макрон
Община Сапарева осигурява топъл обяд на нуждаещи се хора
Община Сапарева осигурява топъл обяд на нуждаещи се хора