НОВИНИ

д-р Георги Гелев: Паник бутоните трябва да изпращат сигнал директно към СДВР

В студиото на "Денят започва" директорът на Спешна помощ - София д-р Георги Гелев заяви, че всичко, което се изисква като технически средства за Бърза помощ, е постигнато. Линейките са оборудвани с камери, GPS-и, паник бутони и има инсталирани камери във всички филиали. "Това, което трябва да се случи в близко време, е въпрос на дни, да се преконфигурира този паник бутон и да се получава сигнал директно към СДВР, не към 112, с което ще избегнем може би минута време, в което ще могат да се включат екипите на МВР. В София-област не пречи вторият бутон да е към съответното районно управление, каза Гелев.

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 19.07.2017
Чете се за: 00:28 мин.
Още

Шефът на Спешна помощ заяви, че инциденти в линейката са под 1%. "Трябва да имаме радиостанция в лекарите, както полицаите."

д-р Георги Гелев, директор Спешна помощ - София: "Колкото и да обезпечим технически нещата, повод за срещата между министрите бе физическата агресия, а тя е под 5% от вербалната. От началото на годината има 12 случая на агресия. Това са по-скоро емоционални реакции, които са провокирани по много различни причини - забавяне, употреба на упойващо вещество.

Д-р Гелев каза още, че на месец има 13 500 повиквания, от които само 4 500 са били спешни.

д-р Георги Гелев: В момента в София работят 28 екипи на ден, а би трябвало да бъдат около 60. Ако трябва да се покрият някои западни норми, трябва да са 80-85 екипа. Последните линейки са от 2007 година, но има и значително по-възрастни. За да се покрие по правилния начин, би трябвало да има поне 100 нови линейки.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова детска градина ще бъде построена в Дупница
Нова детска градина ще бъде построена в Дупница
Григор Димитров и Никол Шерцингер на лятна почивка в Италия (СНИМКИ)
Григор Димитров и Никол Шерцингер на лятна почивка в Италия (СНИМКИ)