Лекарите нямат подготовка да реагират в конфликтни ситуации

"Има едно проучване съвсем скоро направено в щатите, че около 60-дори над 70% от лекарите имат недобра подготовка, или непълна подготовка за справяне с критични пациенти. Това каза в студиото на "Денят започва" проф. д-р Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА.

от БНТ
08:50, 19.07.2017
Чете се за: 01:28 мин.
Още

"Ние, ако сте забелязали, дори не говорим за такава подготовка на нашите лекари. Как да се справят с такива пациенти или роднини на пациентите.", бяха думите на д-р Мутафчийски. Той каза още, че самите спешни отделения са критични места, защото има 24-часов свободен достъп, възможност за събиране на множество пациенти едновременно и невъзможност на екипите да обърнат внимание на всеки.

проф. д-р Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА: Основните мерки трябва да бъдат насочени за мениджърите на болници. Трябва да бъде направен анализ къде са горещите точки, къде биха могли да възникнат конфликтите с пациенти или техните близки. Нашият анализ от години това показва, че те са в спешните отделения или интензивните. Имаме съвсем конкретни мерки, набелязани и извършени вече - охрана, видеонаблюдение, връзка с МВР. Това не намалява вербалната, а физическата агресия. Основната задача на мениджърите е да установят къде са причините и да осигурят техническа поддръжка като видеонаблюдение, паник бутони, да подготвят обучение на персонала как да се справя.

Той каза още, че във ВМА има изградена система за видео и звуково записване.

проф. д-р Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА: Нито системата с личните лекари работи добре, нито болничната, нито доболничната помощ. Затова тя подлежи на развитие, но много от пациентите не могат да преценят сами от какво страдат. Не може да върнем пациенти в спешното отделение, защото това също е фактор, който поражда агресия. Наистина системата е несъвършена, но може би такива разговори имат ефект за много хора да разберат кога и при какви ситуации, както и че спешните отделения не са панацея и не могат да лекуват цялото здравеопазване. Това не е българско явление. Това е част от професията.

В студиото на БНТ проф. д-р Мутафчийски каза още, че има директна връзка с дежурен прокурор.

проф. д-р Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА: Като ръководител аз се вглеждам в нас какво бихме могли да направим. Много от пациентите, които идват в спешните отделения много често са преживяли този болничен туризъм. Не можем да премахнем насажданото твърдение, че лекарите са престъпниците, за което съм твърдо против. Подобно обобщаване е абсолютно грешно и невярно.

7-10% от пациентите с тежки онкологични пациенти идват и не са потърсили никаква лекарска помощ до сега. ', казва директорът на ВМА. "Много хора неглижират проблема, а в интернет има какви ли не щуротии."

Относно безотговорността към здравето той сподели, че това е липса на просветеност.

проф. д-р Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА: Не могат само личните лекари да бъдат пропагандатори на това нещо. Медиите, училището, студентската скамейката също трябва да носят отговорност.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров и Никол Шерцингер на лятна почивка в Италия (СНИМКИ)
Григор Димитров и Никол Шерцингер на лятна почивка в Италия (СНИМКИ)
Президентът Румен Радев ще наблюдава военноморското учение Бриз 2017
Президентът Румен Радев ще наблюдава военноморското учение "Бриз 2017"