НОВИНИ

Технически проблеми на язовирите в Ямболска област

Сериозни технически и експлоатационни проблеми е констатирала специализираната комисия, която проверява язовирите на територията на област Ямбол. Проверени са 54 водоема от общо 419 водни обекта. Първите препоръки към операторите и наемателите на язовирите за отстраняване на нередностите вече са факт. Поставени са и срокове за тяхното изпълнение.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
07:49, 19.07.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Състоянието на трите каскадни язовира в землището на село Стара река е най-критично. Два от водоемите нямат основни изпускатели, а третият, който е в самото село, е препълнен и в него се отглежда риба.

инж. Любомир Христов, хидроинженер, председател на специализираната комисия: "Проблемът тук е критичното водно ниво, то е под 1 метър под короната, другият проблем е, че основният изпускател не работи, той даже не е открит къде е, а язовира който е над този язовир е с приливник, са сложили тръба да могат да минават земеделските машини са го запушили.

Наемателят на язовира отказа да застане пред камерата ни с мотива, че всичко е наред, а хората от селото, които живеят в непосредствена близост до водоема не виждат опасност за живота и собствеността си, ако язовирът прелее.

Янаки Янакиев, жител на с. Стара река: Що да е опасен... преди беше по-опасен, сега стената се подобри, скоро я правиха.

Стоянка Дучева, жител на с. Стара река: От 13 години съм тука, не съм почувствала нищо, не знам, дано да няма.

Другите критични язовири, след направената проверка са в землищата на селата Чарган и Могила. До началото на следващата година всички проблеми трябва да бъдат отстранени.

Волен Дичев, заместник-областен управител на Ямбол: Повечето са обрасли с храсти и дървета язовирните стени, изпускателите са трудни за откриване, някъде дори и липсват, отстояние от 500 метра след язовирната стена не е почистена зоната.

Проверката на язовирите и водните обекти в Ямболска област ще приключи в края на октомври, а на всеки от 419-те язовира ще бъде изготвен технически паспорт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво време да очакваме в разгара на лятото?
Какво време да очакваме в разгара на лятото?
Истанбул се възстановява след наводнението
Истанбул се възстановява след наводнението