НОВИНИ

Президентът Румен Радев ще наблюдава военноморското учение "Бриз 2017"

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще наблюдава военноморското учение с международно участие "Бриз 2017". Той ще бъде посрещнат с военен ритуал на Морска гара Варна, след което от борда на фрегатата "Дръзки" ще изгледа различни епизоди - противодействие на терористична група завладяла кораб, ликвидиране на пожар на търговски кораб в пристанище, противодействие на нелегален трафик на мигранти по море, спасяване на голям брой хора на море, отразяване атаки на въздушен противник.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински
08:37, 19.07.2017 (обновена)
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Във ВИП деня на учението сред гостите ще бъдат още министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Тази година в учението участват 20 бойни и спомагателни кораба и катери, подводница, четири самолета, два вертолета и над 1 700 военнослужещи от военноморските сили на България, Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, САЩ, Турция.

;

В епизодите на "Бриз 2017" са включени ликвидиране на пожар на търговски кораб в пристанище, противодействие на нелегален трафик на мигранти, атака на подводница и още други военни демонстрации. Наш екип успя да заснеме една от най-интересните операции - обезвреждане на терористи, завладели кораб.


Операцията по обезвреждане на терористи, завладели кораб, се проведе за първи път съвместно с партньорите от НАТО и група командоси от Кралската морска пехота на Великобритания. В конкретния случай, морските пехотинци трябваше да противодействат на две въоръжени лица, превзели рибарски плавателен съд. С две бързоходни лодки и хеликоптер командосите атакуваха кораба, за да спасят заложниците. Как премина операцията, разказва едно от главните действащи лица.

капитан-лейтенант Георги Калинов, Морски специален разузнавателен отряд: Самото провеждане на операцията, сценария, който бяхме планирали, е да подходят две групи - нашата група от Морския специален разузнавателен отряд подходи с хеликоптер. Стовари се на борда по способа - бързо въже. Докато групата на Британската морска пехота осигуряваше действията с моторни лодки, след което те се качиха ха борда. Винаги сигурността на заложниците е на първо място. След което започна претърсване на екипажа. Бяха задържани терористите, след като бяха оказали съпротива, но положението беше овладяно. Операцията премина без жертви. Имаше намерени веществени доказателства, които бяха иззети и предадени на касаещите ги органи. Отчитаме подобрение в изпълнението на действията и въобще напредване в нещата, които работим, тъй като се работеше изцяло на английски език с партньорите.

Нашите военнослужещи се надяват по-често да има съвместни учения с чуждестранни групи, за да трупат повече опит и да са подготвени за изпълнението на операции в чужбина.

капитан-лейтенант Георги Калинов, Морски специален разузнавателен отряд: Това е безценен опит, който ние трупаме. Работим в момента, за да бъдем оперативно съвместими с нашите партньори в НАТО. Разбира се имаме проблеми, които касаят не толкова подготовката на личния състав, колкото самото оборудване. Част от нещата са морално остарели - други не са съвместими със стандартите на НАТО. Това е проблем на цялата армия. В момента чакаме финансиране. Имаме заявки и поръчки за ново оборудване.

Капитан-лейтенант Георги Калинов сподели и какво е най-належащо към момента, за да могат нашите отряди да се справят по-добре със сложните морски операции.

капитан-лейтенант Георги Калинов, Морски специален разузнавателен отряд: Основното нещо, което ти трябва е късо и дълго оръжие, което да е компактно за работа и адекватно за работа в морска среда и по-специално на кораб. Също така имаме нужда от бързоходни моторни лодки, които са специално създадени за тази задача.

До края на годината трябва да пристигнат нови бързоходни лодки, които вече са поръчани и ще се доставят от САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекарите нямат подготовка да реагират в конфликтни ситуации
Лекарите нямат подготовка да реагират в конфликтни ситуации
Видео на млада жена с къса пола предизвика бурни реакции в Саудитска Арабия
Видео на млада жена с къса пола предизвика бурни реакции в Саудитска Арабия