НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене забраната за бурките

Текстовете, предложени от Патриотичния фронт предвиждат санкции за носене на публични места на облекло, закриващо напълно или частично лицето. При първо нарушение глобата ще бъде 200 лева, а за всяко следващо 1500. За склоняване на други лица към носене на такова облекло се предвижда и затвор до 3 години и глоба до 5 хиляди лева. Закона подкрепиха 108 депутати. Против бяха само 8 - по един от ДПС и Реформаторския блок и шестима независими.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:17, 15.06.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

В краткия дебат, срещу забраната за носенето на бурки възразиха ДПС и ДОСТ. Според ДПС има опасност от отприщване на дискриминация на религиозна основа.

Тунчер Кърджалиев - ДПС: Законът се създава цифром и словом за 30-40 жени, които живеят в Пазарджик. Сегашният текст прави уязвими фотографите с бутафорни придружители - Мики Маус, розови пантери и т. н., но също и мотоциклетисти, рокери, фини дами с шалове, бонета, пелерини, а също трябва да наказваме с този закон рибари, ловци, скиори, пчелари и т. н.

Независимият Лютви Местан пък посочи, че законът е свързан с политическа сделка.

Лютви Местан - независим депутат: Законопроектът е поредната цена, която уж системните партии като ГЕРБ и РБ плащат на ПФ като отплата за властта си.

Закона защитиха от Патриотичния фронт и от левицата.

Юлиан Ангелов - ПФ: Не смятаме, че това дали има 20, 50 или 100 жени които носят бурки не било толкова важно, ами нека да изчакаме да станат 100 или 200 хиляди и тогава българския законодател да вземе мерки... Този път българската държава и българския парламент ще вземат мерки предварително, за да бъде спрян този процес за подмяна на идентичността на българската държава.
Таско Ерменков - "БСП - лява България": Част от нещата, за които говорим са свързани с националната сигурност, с възможността за прикриване на самоличността на хора, които имат намерение за изпълнение на терористични актове,да не забравяме футболните хулигани, които също слагат маски по лицата си.

Забраната за носене на облекло, закриващо частично или изцяло лицето няма да важи в храмове на съответното вероизповедание, както и ако облеклото се налага по здравословни причини, професионална необходимост, при спортни или културни прояви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Офшорни компании ще могат да притежават до 10% дялово участие в дружествата
Офшорни компании ще могат да притежават до 10% дялово участие в дружествата
Студенти създадоха мобилно приложение за туристи
Студенти създадоха мобилно приложение за туристи