НОВИНИ

Нарастване на швейцарските инвестиции у нас

Швейцарските инвестиции у нас нарастват и стокообменът между двете страни се е увеличил с около 7% през последната година, след големия срив от финансовата криза през 2008-ма година. Кои са секторите, в които швейцарските инвеститори се прицелват в България, вижте в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:25, 15.06.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Тук се произвеждат оптични кабели. Собствениците са швейцарци, които стъпват в София през 2007-ма година. Оттогава развитието е лавинообразно. Разрастват се три пъти в рамките на 7 години и сега осигуряват работа на 280 души.

Александър Петров - изп. директор на швейцарска компания: Плюсът да направиш бизнес тук е, че първо разполагаш с потенциал и хора, които обичат да мислят, а не да изпълняват като роботи, което означава че те могат да придадат добавена стойност на това, което ти искаш да направиш в тази държава.

Засега интересът на швейцарските инвеститори не е особено голям. Швейцария е на 30-то място по износ на български стоки. Стокообменът все пак нараства със 7% за последната година. Най-много интерес има към производствата машиностроене, електротехника, фармация и шивашки услуги. А най-много изнасяме двигатели и медни ламарини.

Мари-Габриел Инайхен-Флайш - държавен секретар по икономическите въпроси на Швейцария: Мисля, че някъде около 100-тина компании са на българския пазар в момента.

Положителното, което чувам за правенето на бизнес при вас са ниските данъци, както и добре обучените кадри, а като предизвикателства мога да очертая липсата на достатъчно служители, отговарящи на нуждите на бизнеса и липсата на правосъдна реформа. А и би било добре да не се налага толкова чест контакт с правителството.

А на въпрос дали само евтината работна ръка е водещ аргумент да правиш бизнес у нас,от компанията са красноречиви.

Александър Петров: Винаги ще се намери някой, който да произведе нещо по-евтино от нас и за по-малко пари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха фестивала Арлекин във Варна
Откриха фестивала "Арлекин" във Варна
Направиха временен понтонен мост в Дъбене
Направиха временен понтонен мост в Дъбене