НОВИНИ

Има или не спрени европейски пари за България?

Въпросът има или не спрени европейски пари за България, стана причина за ожесточени спорове в Народното събрание. Парламентарна схватка се разрази между ГЕРБ и БСП заради твърдение на опозицията, че има спрени 1 милиард и 100 милиона лева по програмата за селските райони. От ГЕРБ категорично отрекоха подобна информация. За да опровергае твърдението на БСП в парламента дойде министърът на земеделието Десислава Танева. На заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов също коментира разразилия се спор - с думите, че не трябва да се обръща внимание на лъжите на БСП.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:47, 15.06.2016
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

50 минути в размяна на реплики , писма и платежни нареждания-така изглеждаше разразилия се скандал. От БСП показаха писмо от ЕК, в което били отчетени нередности в Държавен фонд земеделие и това според тях значело , че над 1 милиард лева европари можело да не бъдат разплатени и да останат за сметка на бюджета.

Драгомир Стойнев - депутат от ПГ на "БСП лява България":
Рухна най-ефективния ви, най-успешния ви рекламен трик, че ЕК подкрепя ГЕРБ в усвояването на европейски средства. В
реме е за предсрочни избори.

От ГЕРБ разчетоха в атаката срещу тях стартирала предизборна кампания. Припомниха оградения парламент и протестите по време на предишното управление на социалистите.

Цвета Караянчева - депутат от ПГ на ГЕРБ:
З
а какво говорите господа лицемери, та вие сключихте сделка с дявола, за да останете на власт.
Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП лява България":
Да припомним протестите, с които народа се вдигна срещу увеличението на цените и свали правителството на Борисов. Б
ъдещето е черно, докато вие сте начело на държавата.
Цветан Цветанов -председател на ПГ на ГЕРБ
Идват избори , вие имате вашето право ,ве имате вашата стратегия -нашата стратегия е да работим , да работим , за да има видими резултати за България
Димитър Байрактаров - депутат от ПГ на "Патриотичен фронт":
Като искате да си ги мерите пак казвам - излезте и си ги мерете там в кулоарите.

Така скандалът беше спрян, а малко по-късно земеделският министър дойде да опровергае твърдението за спрени над 1 милиард лева като показа документи от тази сутрин за преведени по програмата пари.

Десислава Танева - министър на земеделието и храните:
Ето платежните от тази сутрин с, които бяха възстановени поредните над 100 милиона лева разплатени по Програмата за развитие на селските райони. Т
рябва ли дребните ни политически амбиции да стават повод да бъде компрометирано доверието към българската земеделска общност.

Министърът не отрече, че има писмо с указания да се направят допълнителни проверки по установени нередности, но парите били разплатени и не били изискуеми. Министърът предложи в друга зала в парламента да се разясни на БСП в подробности какво казва писмото. След срещата от БСП вече не говореха за спрени пари, а за предстояща опасност.

Иван Иванов - депутат от ПГ на "БСП лява България":
Има опасност да се връщат средства, казвам отново. Ама това е различна теза, смятате ли че беше опровергана вашата? Различна интерпретация на текстове при превода, така да се каже.

По повод скандала на заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов коментира, че не разбира граденето на политика на базата на лъжата. Казва още, че никога не е пожелавал да се спират парите от фондовете, независимо от управлението, защото това били пари за хората, а не за ГЕРб или БСП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След натравяне: Агенцията по храните изтегля спешно гъби от търговска верига
След натравяне: Агенцията по храните изтегля спешно гъби от търговска верига
Гимнастичката Цветелина Стоянова е стабилизирана, но състоянието ѝ​ остава тежко
Гимнастичката Цветелина Стоянова е стабилизирана, но състоянието ѝ​ остава тежко