НОВИНИ

​Депутатите продължават с гласуването на държавния бюджет за 2019 г.

Депутатите продължават с гласуването на държавния бюджет. Без забележки бяха приети парите за службите и министерствата. Опозицията продължава да настоява за повече пари по отделните пера.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:13, 29.11.2018
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Повече от час и половина депутатите отделиха на приемането на бюджета на ЦИК. Споровете в пленарната зала бяха за това да има или да няма машинно гласуване. Наложи се председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов да излезе и да каже, че още днес ще бъдат направени предложения да бъде променен Изборния кодекс, така че да не съществува този спор занапред.


Георги Свиленски, "БСП за България": Вие готов ли сте, като председател на предизборния щаб на ГЕРБ да изведете ГЕРБ на избори с машинно гласуване? Или можете да правите избори само с бюлетини, само с писане на протоколи и само със случая "Арена Армеец" през 2015 г., защото вие знаете в "Арена Армеец" какво направихте. 15 часа държахте членовете на СИК и на ЦИК, и на РИК, всички вътре да припадат. Ако имаше машини 2015 г., изборният процес щеше да приключи в 8:15 ч. и нямаше г-н Цветанов да брои 10-тата победа на ГЕРБ, а щеше да види първата загуба тогава.
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Г-н Свиленски, за цялата демократична българска общност не е забравен случаят Костинброд, който го направихте по начин, за да може действително да говорите цяла вечер в събота Денят за размисъл, денят, който опорочихте в изборния процес, за да говорите за държавен преврат. Когато отивате да представяте визия за България, я представяте пред 10 човека. Когато отиваме ние и се срещаме с нашите предприемачи от цялата страна са препълнени залите.
Християн Митев, Обединени патриоти: Специално по отношение на електронното дистанционно гласуване се оказа, че то е ненадежден способ. Спомнете си само това, което се случи в Холандия и как Холандия се отказа от него.
Йордан Цонев, ДПС: Председателите на двата предизборни щаба на двете най-големи партии вече започнаха предизборната кампания. Ама не е за европейските, там е целият въпрос, че е за предсрочните парламентарни избори.
;

Наложи се в края на дискусията председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова да излезе и да увери, че в централния бюджет са заложени 50 милиона лева за машинно гласуване, които при нужда ще бъдат използвани. Освен това депутатите успяха да приемат бюджетите на обществените медии - БНТ, БНР и БТА.

Депутатите продължават с дискусиите по субсидиите, които се отпускат на общините. От бюджета са заложени над 3,7 милиарда лева по общини, които ще бъдат разпределени - най-вече за тези, които имат нужда от това. Променя се и начинът, по който се разпределя изравнителната субсидия.

Такава субсидия ще получат тази година общините, които в края на м.г. са имали под 120% средно за страната на човек от данъчни приходи. Така най-големите общини като София и Пловдив няма да получат изравнителна субсидия, а общините в Северна България ще имат ръст на субсидиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С безплатни билети ще бъдат компенсирани пътниците от влака София-Бургас
С безплатни билети ще бъдат компенсирани пътниците от влака София-Бургас
Людмила Елкова встъпи в длъжност като член на Управителния съвет на БНБ
Людмила Елкова встъпи в длъжност като член на Управителния съвет на БНБ