НОВИНИ

Десислава Иванчева и Биляна Петрова със забрана да напускат страната

Специализираният наказателен съд уважи искането на прокуратурата отстраненият кмет на район Младост Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова да останат със забрана за напускане на страната, както и да напускат домовете си. Решението на съда може да бъде обжалвано в 7-дневен срок. Адвокатите на подсъдимите заявиха, че ще внесат възражение срещу днешното решение.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:00, 20.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:24 мин.
У нас
десислава иванчева биляна петрова забрана напускат страната

В петък бяха променени мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова – от "задържане под стража" на "домашен арест", но прокуратурата светкавично протестира определението и Апелативният съд спря изпълнението му. Адвокатът на Иванчева Димитър Марковски каза, че случилото се на предното заседание на съда показва тревожни симптоми.

„Започват да се появяват нови правни категории от сорта на незабавен протест, незабавни изпълнения, частични спирания на определения на съда. Това са неща, които според мен са непонятни за закона и от там будят тревожни симптоми в мен и в колегите”, заяви за БГНЕС Марковски. Той каза още, че Иванчева няма против да й бъде наложена забрана за излизане извън страната. В съдебната зала самата тя каза, че мечтае да си отвори прозореца у дома и иска да бъде под домашен арест, за да може адекватно да подготви защитата си, както и да се лекува и увери, че няма намерения да напуска страната.

Заместничката й Биляна Петрова каза, че те вече са осъдени и каквото й да каже на съда се изпълнява волята на прокуратурата. Тя отново каза, че определена част от информацията не достига до нея и Иванчева в ареста и подчерта, че заради лошите условия в килията е вдигнала диоптъра и не може да се запознае с написаното в документите.

Адвокат Марковски каза, че състоянието на Десислава Иванчева се влошава и в психиатричната експертиза специалистите са написали, че тя е застрашена от „социална смърт”. „Не може мярката за неотклонение да се превръща в инструмент за психическото и физическото увреждане на човек. Считам че това, което се прави от страна на прокуратурата е злоупотреба с право”, беше категоричен Марковски.

Днешното решение за налагане на забрана на Иванчева и Петрова да напускат страната няма да бъде обжалвано от адвокатите им в законовия седем дневен срок. Следващото заседание на съда е на 3 декември когато ще се гледа възможността обвиняемите да излязат под домашен арест.

И тази вечер ще се проведе бдение пред Съдебната палата, което се организира от бившия пиар на отстранения кмет на „Младост” Петър Кърджилов. След заседанието той показа как се сервират макарони на арестуваните в мръсна и използвана кофичка от мляко и развалени краставици. "Пространството, което имат в килията е широко 40 см. и дълго 3 м. Ако искат двете заедно да се разхождат не могат. Едната трябва да лежи на леглото. Това е инквизиция в 21 в., в Европейска страна. Аз не мога да си обясня, защо членовете на Европейския парламент и комисия все още не реагират на нашите писма, а изпращат доклад, които нямат нищо общо с реалността. А реалността е инквизиция на две абсолютно невинни, две набедени жени", заяви Кърджилов. Той се обърна към медиите да не спират да говорят по темата и да съдействат за по-бързото решаване на случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей и Юнкер ще обсъдят споразумението по Брекзит
Тереза Мей и Юнкер ще обсъдят споразумението по Брекзит
​Снуп Дог със звезда на Алеята на славата в Холивуд (СНИМКИ)
​Снуп Дог със звезда на Алеята на славата в Холивуд (СНИМКИ)