НОВИНИ

Десислава Танева: В някои от проверените мандри се използва суровина от ЕС

Установени са пропуски в някои предприятие от началото на проверките в мандрите, но те няма да променят пазарните нива на цените, каза в студиото на "Денят започва" министърът на земеделието и храните Десислава Танева.Има влагане на суровина с произход от ЕС, а това поставя нашите млекопроизводители в затруднено положение, допълни тя.

Невяна Попова
от Невяна Попова
08:52, 10.03.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
десислава танева проверените мандри използва суровина

Масови проверки в мандрите в страната започнаха на 8-ми март. Ще бъдат инспектирани всички обекти по списък. Мярката идва след настояване на млекопроизводители, които заплашват с национален протест, ако не бъдат увеличени изкупните цени на млякото и не се проверява вносът на суровините, с които работят мандрите.

Проверките на мандрите в страната са в рамките на план за контрола на качеството на продукта, обясни в сутрешния блок на БНТ Десислава Танева.

От всички ферми, които произвеждат сурово мляко, в рамките на 2 месеца и половина ще бъдат взети проби - и съгласно тези проби, където има отклонения, ще дадем 3 месеца срок да се вмъкнат в критерия за качествата, каза тя.

Танева открои, че ще има и втори тип проверки, които ще са финансови, за да се предотвратят, където има, нарушенията относно укриване на данъци.

Така ще елиминираме разликите и ще поставим под регламент продажбите на млякото.

Тези проверки ще са внезапни, допълни земеделският министър.

Секторът е в криза, не скри Танева. Тя открои, че тази криза не е само в България, но и в ЕС.

Производството на сурово мляко се увеличава не само в рамките на съюза, но и в световен мащаб. Има спад на потребление и търсене. При това свръх производство има повече мляко и цените все повече падат, така че фермерите продължават да губят, обясни Танева.

Вижте целия разговор с Десислава Танева в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трабантите пак са на мода във Велико Търново
Трабантите пак са на мода във Велико Търново
Рушен Риза: Най-добре ще е Ахмед Доган да се върне начело на ДПС
Рушен Риза: Най-добре ще е Ахмед Доган да се върне начело на ДПС