НОВИНИ

Десни предлагат проект за нова конституция

Проект на нова конституция и нов вид на управление предлагат десни експерти. Проектът беше предложен от председателя на "Съюза на свободните демократи" /ССД/ Стефан Софиянски на среща на десните формации, състояла се в Парк-хотел "Москва" в столицата днес.

десни предлагат проект нова конституция
bnt avatar logo
от БНТ
13:40, 31.03.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Софиянски отбеляза, че това не е партиен проект. Той определи проекта по-скоро като представящ принципни позиции, които не са съвсем изчистени юридически. По думите му предстои тези предложения тепърва да се обсъждат.

Той отбеляза, че предложената конституция е с национално-консервативен характер. За официален език е определен българският, а за официално вероизповедание източното православие. Сред неотменимите права на гражданите е записано, че всеки български гражданин има право на електричество, вода и интернет. В нея са разписани правилата за формиране на Велико народно събрание. Записано е, че "България е република със споделено управление, като то се осъществява чрез сътрудничество на органите на държавна власт и органите на местно самоуправление".

Разписани са правата на всяка от властите, предлага се промяна на начина на избиране на парламента, както и начинът на избиране на министрите в правителството, посочи Софиянски. Въвежда се областно ниво на управление, като държавата се разделя на шест области. Специална глава има за публичните финанси. Предлага се в правителството да остава осъществяването на политиката на държавата, областите да се занимават с администрирането на тази политика, а общините ще се занимават с нещата, които засягат ежедневието на хората. Има и глава, която засяга неправителствения сектор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фъстъците предпазват от инфаркт и инсулт
Фъстъците предпазват от инфаркт и инсулт
Пристигнаха първите туристи по морето
Пристигнаха първите туристи по морето