НОВИНИ

Деца с увеличени помощи, но без личен асистент

Личните асистенти на 1600 деца, които са с увреждания над 90%, са с прекратени договори. Заради допуснато съмнение за двойно финансиране на услугата - веднъж от евопрограмата "Независим живот" и втори път - от новата увеличена държавна помощ, майки сигнализират, че са принудени да напуснат работа, за да се грижат за децата си. Социалното министерство обяви, че майките могат да кандидатстват за лични асистенти наново, но по националната програма.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
08:51, 26.02.2017
Чете се за: 01:19 мин.
Още
Валентина Христова, майка на Бояна: Чувайки това "930 лева", аз си представям как звучи... Представям си, много бедни хора има в страната ни и като се тръби постоянно 930 лева, 930 лева... Нека някой от тези, които се опитват да нарекат тази глупост реформа, да дойде и да каже кога ние казахме "искаме да ни дадете пари".

Социалното министерство пресмята, че децата като Бояна - с увреждания над 90%, вече получават с между 534 и 580 лева повече отколкото преди увеличението да влезе в сила. От 1 февруари обаче Валентина вече не е личен асистент на дъщеря си - тъй като в новата помощ от 930 лева влизала и услугата, за която плаща европрограмата. Според социалното министерство, прекратените договори не ощетяват родителите, тъй като увеличението на помощта значително надхвърля досегашните възнаграждения на личните асистенти.

Валентина Христова, майка на Бояна: За да отиде тя на помощно училище, аз я водя, един час пътуваме дотам. 3 часа и половина тя стои в училището, аз стоя отвън, защото нямам време кога да се прибера и да отида пак, а после един час се прибираме. Ходим на логопед два пъти седмично, преди ходихме и на психолог и на други занимания. Кой ще се съгласи да върши тази работа без аз да мога да му платя никакви осигуровки и трудов стаж? Никой. Аз трябва да стана фирма - фирма "Куха лейка" ще се наричам и тогава ще трябва да плащам осигуровките на този човек. Това е единственият вариант. Всъщност нямаме право на избор, оставаме си вкъщи.

В писмен отговор до БНТ социалното министерство посочва, че родителите могат да кандидатстват по националната програма "Асистенти на хора с увреждания" и да бъдат наети като помощник-възпитатели на пълно или непълно работно време. Стига да отговарят на критериите. А те са обвързани с гарантирания минимален доход от 65 лева.

Валентина Христова, майка на Бояна: Много ми се иска господин министъра да ми обясни като на един прост и обикновен човек, който 20 години не е ходил на работа - как да кандидатствам за асистент на детето си, за да ме одобрят като доходите ми не отговарят на тези 195 лева на член от семейството, без да са високи за страната.

На въпроса ни не предполага ли и прехвърлянето към националната програма двойно финансиране на услугата личен асистент, от социалното министерство отговарят, че промяната няма за цел реши проблема с дублирането на финансиране, а да осигури възможност за заетост и да подобри качеството на живот на хората с увреждания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца от Плевен помогнаха на три сирачета
Деца от Плевен помогнаха на три сирачета
Камион се вряза в шествие в Ню Орлиънс
Камион се вряза в шествие в Ню Орлиънс