Детското отделение в болницата в Сандански е пред закриване

Детското отделение в болницата в Сандански затвори врати и не приема пациенти от няколко дни. Липсвaт педиатри, които да дават дежурства в медицинското звено. Спешните случаи се транспортират до болницата в съседния град Петрич, който е на около 30 километра разстояние.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Ирина Николова
12:01, 13.03.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Все още не е ясно кога ще бъде възстановен приемът на малките пациенти в крилото в Сандански. До закриването се стигна преди няколко дни, когато двама от педиатрите са напуснали отделението в болницата. В момента там вече има един лекар, който обслужва вече приетите пациенти, но е спрян приемът на всички останали. Децата, които имат нужда от спешна помощ се транспортират до отделението в Петрич. От общината казаха, че има осигурени достатъчно автомобили за това, така че няма да останат необслужени пациенти.

Според информация на БНТ, въпреки водените преговори с педиатрите от отделението в Сандански, те отказват да започнат работа там с мотива, че са прекалено натоварени в частните си кабинети. Детското отделение в крилото в Петрич разполага с 25 легла.

Илко Стоянов, заместник-кмет на община Петрич: Няма да бъде върнато нито едно дете. Това се се случвало и други пъти, когато примерно има грипни епидемии - веднага разширяваме отделението. Без никакъв проблем, слагаме допълнителни легла. Това е предимството на общинските болници, че всъщност те не връщат нито един пациент. Но няма някаква криза, която да се станала с приема на деца. И в Петрич, и Сандански. Ние сме една обща Югозападна болница.

Кметът на Сандански Кирил Котев каза, е е необходим още един педиатър, за да бъде възстановен приемът на деца. Той води преговори с още няколко лекари, които са от съседни общини, които искат да дойдат да работят в отделението. Кметът изрази надежда, че към края на тази седмица, може би началото на следващата ще бъде възстановен приемът на деца, но не се ангажира с конкретен срок.

Югозападната болница обслужва четири общини - Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич. Майките от Сандански не да съгласни да пътуват, за да се лекуват децата им.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Свлачища спряха движението и нанесоха щети в няколко населени места
Свлачища спряха движението и нанесоха щети в няколко населени места
Евакуираха детска градина в Павликени заради пожар, няма пострадали
Евакуираха детска градина в Павликени заради пожар, няма пострадали