НОВИНИ

Шефът на Центъра за стратегически изследвания: Атаките в Брюксел имат послание

Според Симеон Николов атаката в Брюксел не е отмъщение за ареста на Абдеслам, а е подготвена предварително, добре организирана. Операцията е продължение на атентатите в Париж, които се отличаваха също с добра координация, добра подготовка, с използване на огнестрелно оръжие и вече започваха да приличат на бойни операции. Целта на Ислямска държава е да влезем във война, за да докаже на мюсюлманите в Близкия Изток, че сме срещу тяхната общност.

шефът центъра стратегически изследвания атаките брюксел имат послание
bnt avatar logo
от БНТ
09:44, 25.03.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Директорът на Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов смята, че атаката в Брюксел е подготвяна продължително време и не е отмъщение за ареста на Салах Абдеслам.

„Бяха допуснати някои слабости от терористите, но това се дължи на ускоряването на добре планирания атентат“, посочи той.

Според него атентатът в белгийската столица е продължение на атаките в Париж.

„Основната характеристика на този атентат е, че той продължава това, което поставиха като жалон в тенденцията на развитието на тероризма парижките атентати. А те се отличаваха също с добра координация, добра подготовка, с използване на огнестрелно оръжие и започваха да приличат на бойни операции, а не на индивидуален терористичен акт“, заяви Николов.

По думите му всеки терористичен акт има послание.

„Ислямска държава го прави винаги, когато понася поражение. Поражението в момента е обсадата на Палмира, превземането на столицата Ракка и операцията, подготвяна срещу Мосул. Посланието им е: „Ние сме тук и ако вие ни победите в тази страна, ние ще пренесем войната в Европа“.

Според Николов традиционна задача на всеки терористичен акт е опит да се влияе на политиката.

Настройването на християни срещу мюсюлмани е била основната задача на парижките атентати. Целта на Ислямска държава е да влезем във война, за да докаже на мюсюлманите в Близкия Изток, че сме срещу тяхната общност.

Сега остава въпросът дали ще се срине сделката между ЕС и Турция, каза още Николов.

Какви са пропуските на белгийската полиция, както и какви са приликите със сигурността в България чуйте в целия разговор в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минаваме към лятното часово време тази неделя
Минаваме към лятното часово време тази неделя
Как една любовна история може да предизвика истерия?
Как една любовна история може да предизвика истерия?