НОВИНИ

Днес празнуват пчеларите

Денят на пчеларя. Отбелязва се на църковния празник св. свщмчк. Харалампий - покровител на пчеларите. На този ден хората донасят мед в храмовете, който се благославя и освещава.

празнуват пчеларите
bnt avatar logo
от БНТ
08:13, 10.02.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Днес се почитат св. свщмчк Харалампий и св. мчца Валентина.

Харалампий е живял през II век и дълги години е бил епископ на град Магнезия в Тасалия. Бил вече над стогодишна възраст, когато по нареждане на император Септимий Север се започнало поголовно гонение и умъртвяване след жестоки мъчения на християните. За да спасят живота си, те трябвало публично да се отрекат от вярата си и да принесат жертва в езическите капища пред статуите на боговете. Без да се страхува за живота си, епископ Харалампий проповядвал Христовото учение. Инквизиторите мъчели новопокръстените, а той чудодейно церял раните им. Властниците заловили беззащитния старец и го изправили пред съд. Той се държал достойно и преди палача да спусне меча си върху него, Харалампий склопил очи и предал душата си на Бога. Така той загива мъченически за християнската вяра през 198 г. В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата. Приема се като покровител на меда и пчеларите, защото в неговото житие се споменава, че когато е бил в тъмницата и жестоко измъчван, той е лекувал раните си с мед. На сутринта раните заздравявали като по чудо.

Валентина произхожда от град Кесария в Палестина. Тя била благочестива девойка и дълбоковярваща християнка. Става жертва на гоненията срещу християните през 308 г. при Максимилиан II Галерий. Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя вместо дарове на божествата хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата й - езичниците я обезглавяват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 1,3 млн. българи са пазарували онлайн през 2016 г.
Близо 1,3 млн. българи са пазарували онлайн през 2016 г.
Честит рожден ден на Татяна Лолова!
Честит рожден ден на Татяна Лолова!