НОВИНИ

До 30 септември у нас има 370 молби за закрила на деца бежанци

До 30 септември тази година са подадени 370 молби за закрила на непридружени непълнолетни и малолетни деца и само една трета от тях са записани в училище.Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри конференцията "Младите в Европа - по-добрата Европа" днес в София.

bnt avatar logo
от БТА
11:01, 03.11.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас
септември нас 370 молби закрила деца бежанци

Йотова акцентира върху темата за съдбата на децата бежанци и отбеляза, че една голяма част от тях идват без родители, не познават хората, с които са пътували, не говорят езици, подложени са на тежък психически натиск, нямат документи, напълно изгубени са и се превръщат в жертви. Загиналите и пропъдени в изгнание деца не са статистика, коментира вицепрезидентът.

Тя посочи, че в целия свят близо 50 милиона деца са били прокудени, а 28 милиона от тях са разселени от домовете си в резултат на конфликт. От 2016 г. всеки ден по две деца умират, бягайки от война.
Общият брой на децата бежанци и мигранти, които бягат сами, се е увеличил пет пъти в сравнение с 2010 г.
През 2015-2016 г. над 300 хиляди непридружени или разделени деца са регистрирани в 80 държави, а през 2010 -2011 г. са били 66 хиляди.

Над един милион са децата бежанци в Турция, а непридружените деца са 92 процента от тези, които пристигат в Италия.

Според статистика на "Европол" 10 000 са безследно изчезналите деца от началото на бежанската криза, каза вицепрезидентът.

Йотова отбеляза колко е важно участието на младите в решаването на едно от най-големите предизвикателства - бежанската вълна. Според нея в периода 2013-2017 г. европейските политики са били насочени преимуществено към темата за сигурността, как да се прекъснат пътищата за миграция, как да се изграждат стени, но не и върху една друга важна тема. Много малко през тези години се говореше за това как ще посрещнем тези хора, които в голямото си мнозинство бягаха, защото търсеха сигурност и бъдеще за децата, този голям разговор още не е започнал, надявам се да започне днес, коментира тя.

Езикът на омразата може само да ражда омраза, каза още Илияна Йотова и подчерта, че е много важна ролята на младежките организации като хора, необременени от стереотипи и предразсъдъци.

Децата са нашите най-естествени съюзници и трябва не само да ги пазим - ако им дадем оръжието на образованието, ценим ги, даваме им бъдеще, те ще се върнат към света на ценностите и човешките права и няма да стават лесна плячка на радикални елементи, смята вицепрезидентът.

Сред темите на конференцията са социалното включване на младите бежанци в образованието, пазара на труда и обществото, както и ролята на младежките организации в тази посока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не е ясно кога ще започне извозването на опасните отпадъци, намерени в Свищов
Не е ясно кога ще започне извозването на опасните отпадъци, намерени в Свищов
Повече представления за Нощта на театрите в Благоевград
Повече представления за Нощта на театрите в Благоевград