НОВИНИ

​До кога ще има порои и градушки?

Времето у нас остава без промяна и днес. Очакват се интензивни валежи, не са изключени и гръмотевици. Съветът на синоптиците е да си носим чадърите. Според дежурния хидролог в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН Анна Гърдева, повечето реки у нас са около прага за високи води. Водните нива ще продължават да се повишават в Дунавския басейн и в долните течения на реките Искър и Русенски Лом и на Янтра в горното и средно течение, около Велико Търново. По думите й, нивото на река Тунджа край Ямбол и на Марица също ще се задържи високо. Вижте прякото включване на Ирина Шуликова от НИМХ при БАН в "Денят започва"!

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
07:25, 07.06.2016 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Има условия и за градушки, главно в Южна България и планинските райони. Промяна във времето можем да очакваме от утре, когато синоптиците прогнозират, че количеството на валежите ще е значитено по-малко.

Мартин Славчев - дежурен синоптик: Към края на седмицата и повишения на температурите. Към неделя и понеделник вече ще бъде с температури до към 30 градуса и отново за съжаление понеделник следобед ще има валежи.

През първото и второто десетдневие на месец юни ще има превалявания, заради атмосферната неустоичивост, която ще бъде осезаема в този период.

Мартин Славчев - дежурен синоптик: Към края на месеца третото десетдневие вече ще бъде относително по-стабилна атмосферата, тогава валежите ще са по-слаби и на по-малко места.

Синоптиците от БАН твърдят, че не може да се говори за аномалии и е съвсем нормално юни месец да ни предлага такова разнообразие от климатични промени.

Мартин Славчев - дежурен синоптик: Не мога да кажа, че са климатични аномалии. Съвсем нормално е да имаме температури, юни месец е имало температури от сорта на 43 градуса в Раднево, което не е необичайно.

Според специалистите е много трудно да се направи прогноза какъв ще бъде даден сезон, защото трябва да се прегледа голямо количество от материали. Затова не се наемат да прогнозират какво ще бъде лятото у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български роботи впечатляват по международни състезания
Български роботи впечатляват по международни състезания
Протестите на адвокати от Благоевградска област продължават
Протестите на адвокати от Благоевградска област продължават