НОВИНИ

До утре ще са ясни детайлите по управленската програма на новото правителство

Управленската програма на ГЕРБ и "Обединените патриоти" трябва да бъде готова до утре, обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Днес формациите отказаха коментари за преговорите. В същото време на среща между ГЕРБ и ДПС от движението са предложили на Борисов да се направи обединителна управленска програма до края на председателството на Европейския съвет или до средата на 2018 година. Днес лидерът на ГЕРБ не е отговорил на това предложение.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:27, 12.04.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

В името на европейското председателство, стабилизирането на държавата и предвид всички международни фактори и съседи, ГЕРБ са длъжни да търсят максимална подкрепа, обяви лидерът Бойко Борисов след срещата си с ДПС.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "Ако председателството бъде прието като една основна тема в следващата година и политиката се прави вътре в парламента, това ще улесни много кабинета и ще даде възможност действително всички парламентарно представени партии да участват, така че да извлечем позитиви за България".

С уточнението, че приликите между програмите на ГЕРБ и ДПС са големи, но не могат да управляват заедно, Борисов се надява да бъдат конструктивни като управляващи и опозиция.

Бойко Борисов - предедател на ГЕРБ: "На всички им е ясно, че ако не се състави правителство, а се отиде на нови избори, е не само несериозно, не само политическа криза, която ще има необратими последици в този момент, а и ще рухне накрая икономиката. Така че - така ни е избрал народът, такива сме обещания давали, с кой може и с кой не може..."

Искането на обща управленска програма, подкрепена от голяма мнозинство в парламента, от ДПС обясняват с необходимостта обединителния патриотизъм да влезе в действие.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: "За нас това означава първа стъпка за стабилност в държавата, за стабилност в НС, стабилност в управлението на страната и достойно председателство на съвета на Европа".

От ДПС изразиха резерви към коалицията, която се очертава с думите, че се оформя управление, което може да не успее да проведе нужните реформи.

Мустафа Карадайъ-председател на ДПС: "Според нас е неприемливо толерирането на крайни радикални национализми в страната, включително и чрез участието им във властта".

В същото време преговорите между Обединените патриоти и ГЕРБ продължаваха в парламента от сутринта. Лидерът на ГЕРБ очаква утре преди обяд да са готови с управленската програма. Днес и от ГЕРБ и от "Обединените патриоти" отказаха да коментират до къде са стигнали в преговорите. И отново отказаха да уточнят какво точно са се разбрали за увеличението на пенсиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Японски нобелов лауреат пристигна в София
Японски нобелов лауреат пристигна в София
Полицаи от четири страни  на борба с измамите с европейски средства
Полицаи от четири страни на борба с измамите с европейски средства