НОВИНИ

Щраусите от село Константиново

Британско семейство развива успешен бизнес в България, като отглежда щрауси във варненското село Константиново. Фермата им е една от малкото в страната, която притежава лиценз и може да изнася щраусово месо и продукти в Европейския съюз. В България пазарът тепърва ще се развива, споделят предприемачите.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
17:05, 12.04.2017
10149
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Преди седем години семейство Виоларис бягат от забързания живот в Лондон. Решили да развъждат щрауси в Константиново, за да не вредят на околната среда – щраусите не отделят метан и се хранят със зелени фуражи.

Гейл Виоларис
“Започнахме с един мъжки щраус, два женски и 40 малки, които купихме от ферма в Австрия. Отгледахме тези 40 малки тук във фермата.”

Началото е било трудно заради бюрократични проблеми. Сега фермата изнася успешно месо, кожа, яйца и пера най-вече в страни от Европейския съюз.

Гейл Виоларис
“До преди няколко години имаше толкова голямо търсене в чужбина, че не сме правили опити да продаваме тук, но сега има доста голям интерес. Много хора идват във фермата и искат да си купят месо и яйца.”

Цикълът на производство е затворен – тук отглеждат и фуража. Проблем е липсата на кланици.

Стел Виоларис
“В този момент само аз съм с лиценз за износ в Европа. Има и други ферми, но не всички са сертифицирани и докато няма много хора, които гледат щрауси е трудно да си намериш кланица.”

Според Стел Виоларис ако повече хора започнат да развъждат щрауси, ще падне и цената на месото им на нашия пазар. За да подпомага бизнеса си, семейство Виоларис организира и туристически посещения във фермата. За Великден предложението е боядисване на яйца. Щраусови, разбира се.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НСИ: Населението у нас продължава да намалява и застарява
НСИ: Населението у нас продължава да намалява и застарява
Има арестуван за нападението срещу автобуса на Борусия (Дортмунд)
Има арестуван за нападението срещу автобуса на Борусия (Дортмунд)