НОВИНИ

Документален филм на БНТ2 разказва историята на успял българин в САЩ

В понеделник (11 декември) главен герой в документалната поредицата на БНТ 2 „Съвременници“ ще бъде пловдивчанинът Атанас Вълев. Филмът, озаглавен „Млечният път“, разказва историята на българин, който в края на 2014-та година става финалист в престижния конкурс „Произведено в Америка“, организиран от телевизионната звезда Марта Стюарт.

документален филм бнт2 разказва историята успял българин сащ
bnt avatar logo
от БНТ
17:19, 07.12.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

В популярния отвъд океана конкурс, Атанас Вълев представя произвежданото от него българско кисело мляко „Тримона“ и става победител в категорията „Храни, земеделие, устойчивост“.

Днес продукцията на пловдивчанина е призната в САЩ за уникален органичен продукт и се предлага в магазините на популярната верига за здравословни храни „Whole Foods Market“. Всеки месец около 6 хиляди галона кисело мляко с марката „Тримона” потеглят от Ню Йорк към клиентите си в 40 щата.

Преди година българското мляко получава висока оценка от популярния американски експерт по храните Фил Лемпърт, а през 2016-та Вълев вече е финалист в американското издание на конкурса „Food and Bev Media World Dairy Innovation“. В съревнованието участват над 200 производители на млечни продукти, а „Тримона“ успява да се изкачи на първо място и трайно да влезе в листата на 10-те най-предпочитани продукта.

Документалният филм на Десислава Шишманова разказва и онова, което остава скрито зад големия успех. Преди да организира своето производство, Атанас Вълев с не по-малко страст се занимава с музика, театър и футбол в родния Пловдив. През 1991-ва година с 300 долара в джоба и една китара той поема към Новия свят по програма за обмяна на опит в селското стопанство. Емигрантският му живот минава през различни перипетии - от работа като музикант до ремонт на яхтени платна.

Филмът на БНТ2 „Млечният път“ е разказ за изпитанията и успехите на един позитивен и харизматичен наш съвременник, който съчетава в себе си духа на пътешественика и на предприемача.

Гледайте филма „Млечният път“ от поредицата „Съвременници“

на 11 декември (понеделник) от 21:45часа по БНТ 2!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова инициатива насърчава дамите, станали жертва на насилие, да потърсят помощ
Нова инициатива насърчава дамите, станали жертва на насилие, да потърсят помощ
Момчето Груевски си отива
Момчето Груевски си отива