САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Доц. Кайчев: Нужна е опростена процедура за гражданство на българи от Македония

От вчера председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев е обвиняем като ръководител на организирана престъпна група за подкупи и други престъпления. Обвинения имат още трима души, между които е и главният секретар на агенцията. Гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше доц. Наум Кайчев, бивш консул на България в Битоля.

от БНТ
08:08, 31.10.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Случилото се в Държавната агенция за българите в чужбина не е прецедент, имало е назад във времето подобни скандали, арести, припомни доц. Кайчев. Сега следва държавните институции да разглеждат и да решават този случай и разбира се, да се предотвратят условията за създаване на подобни практики, допълни той.

Доц. Наум Кайчев, бивш консул на България в Битоля: Ако се фокусираме върху Държавната агенция за българите в чужбина, ще видим, че тя е само една от многото институции, които имат отношение да установят дали едно лице има български произход или не, което е основната й функция. Покрай това говорене обаче се създава едно настроение срещу дейността за българите в чужбина.

Бившият консул в Битоля обясни, че процедурата за получаване на гражданство от българи в Македония към момента е изключително сложна и всеки кандидат преминава през тежки процедури за доказване на своя произход. Трябва да се търсят начини да се опрости тази процедура и да няма толкова строги критерии, категоричен е доц. Кайчев.

Според него, именно опростяването на процедурата за българско гражданство е най-важната част от законовите промени, които трябва да бъдат предприети.

Доц. Наум Кайчев, бивш консул на България в Битоля: Когато има официални документи за наличие на български произход - ясно е, че документът за наличие на произход е леко излишен.

Нека не забравяме, че и други институции имат отношение към тези процеси, имат участие МВР и ДАНС, водещата роля разбива се, е на Министерство на правосъдието, допълни доц. Кайчев.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Менда Стоянова: Данъците ще вървят нагоре не като ставка, а като обем
Менда Стоянова: Данъците ще вървят нагоре не като ставка, а като обем
Зелена светлина: Полицаите, които спасяват... пчели
Зелена светлина: Полицаите, които спасяват... пчели