НОВИНИ

Драго Дочев представя първата си самостоятелна изложба

Портрети в ярки цветове с плътни мазки боя, така най-общо казано изглеждат картините на Драго Дочев. Той е роден във Варна през 1987 година и завършва живопис в националната Художествена Академия през 2015 г., в ателието на проф. Валентин Колев. Казват, че първата самостоятелна изложба за всеки художник е крайъгълен камък в творческата биография и събитие, което се помни вечно от автора. За Драго Дочев началото на творческият път е неизменно свързан с Художествената Академия.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
10:07, 28.02.2016
Чете се за: 01:29 мин.
У нас
драго дочев представя първата самостоятелна изложба
Драго Дочев, художник: „Показвам неща, които съм правил за дипломната ми защита през последната година в Академията - това е един цикъл, който бях кръстил „Състояния”. Това е едно изследване на психологическо състояние на модела, на човека. Той е продукт на тези 6 години, които съм прекарал в Академията, и като проблематика тази гротеска винаги много ме е вълнувала. Затова реших да покажа тях”.

Деница Куртажов – арт-директор в „Арт Център Банкя” споделя, че сама е поканила младият автор да направи изложба. Това, което я е впечатлило в неговите портрети е силното внушение. И въпреки че често нямат очи и уста, изражението им се запомня:

„Познавам Драго Дочев още от студентските години, които сме прекарали заедно в Академията. Много добре го познавам, като открояващ се живописец с изключително модерна живопис. Неговите портрети са много дълбоко психологически с много ярки състояния. Той използва контраста между равния тон и богатата релефна маска, която също намирам като много добър подход в живописта".


;

На въпрос – „Коя е най-използваната тубичка с боя?”, Драго отговаря, че няма любим цвят, често определя цвета интуитивно и създава нови тоналности. Но една от любимите му цветови комбинации в момента е кадмиева жълта, веридиан и маджента. А създаването на картина за него е:

„Просто всичко е един естествен процес, който ме води – не го водя аз”.

В името на изложбата „Живопис: RELOADED” се смесват български и английски език. Според автора това е закачка с думите и означава нещо като „Живопис - презареждане”:

„Исках името да бъде нещо като мост между тази съвременна култура, която използва само чуждици, а думата живопис поне доколкото ми е известно, няма аналог в други езици. Живопис е една много хубава българска дума, с чиято употреба свикнах през 6-те години в Академията. Затова избрах „Презареждане” – може би презареждане на тези наши стари архетипни представи. Защото представите за живописта, които имаме, като че ли загиват. И така реших да ги презаредя с тази изложба”.


;

Много от младите художници се насочват към графичния дизайн или анимацията, напоследък мишката и таблетът все по-силно изтласкват рисуването с четка и молив. Тази тенденция не притеснява Драго Дочев. Той е категоричен, че за живописта, създадена с четка и маслени бои върху истинско платно, има бъдеще. Всичко зависи от това - дали самият творец изпитва силна нужда да го прави и дали му идва отвътре. А за класическа маслена живопис, винаги ще има място в съвременността, въпреки развитието на новите технологии.

Платната на Драго Дочев може да се видят до 27 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бой и арести след шествие на Ку Клукс Клан
Бой и арести след шествие на "Ку Клукс Клан"
Десетки цивилни жертви при въздушни удари в Йемен
Десетки цивилни жертви при въздушни удари в Йемен