НОВИНИ

Драмата "Аз, Даниел Блейк" получи БАФТА за най-добър британски филм

Драмата "Аз, Даниел Блейк на режисьора Кен Лоуч получи наградата на Британската академия за кино и телевизионно изкуство (БАФТА) като най-добър британски филм. Това бе обявено в началото на вечерта на 70-ата церемония по връчването на главната кинонаграда във Великобритания.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:16, 12.02.2017
Чете се за: 00:33 мин.
Още
драмата даниел блейк получи бафта добър британски филм

Британският филм, заснет съвместно с Белгия и Франция, разказва за трудната съдба на дърводелец, загубил работата си заради травма. Той опитва да получи инвалидна помощ, но това се оказва трудно за възрастен човек в свят, в който цари бюрокрация.

За да създаде тази история сценаристът Пол Лаверти е използвал реални случаи на хора, сблъскали се с бюрократични спънки. Филмът вече получи Златната палмова клонка на 69-ия фестивал в Кан, където бе посрещнат с 15-минутни овации.

Издържана в стила на социалния реализъм, драмата "Аз, Даниел Блейк" показва как британската система за социална сигурност води дърводелец и майка на две деца до бедност в североизточния град Нюкасъл. Това не е първият филм по темата от 79-годишния Кен Лоуч, който шокира британската публика още преди 50 години с екранното си представяне на живота на бездомници в телевизионната пиеса "Кейти, ела си у дома".

Самият Лоуч заяви в Кан, че се чувства странно и неудобно от факта, че получава награда за филм на подобна плашещо реална тематика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи във Велико Търново се заканиха да затворят пътя към Хаинбоаз
Протестиращи във Велико Търново се заканиха да затворят пътя към "Хаинбоаз"
Почина американската джаз легенда Ал Жаро
Почина американската джаз легенда Ал Жаро