НОВИНИ

Вековният дъб в Силистра води в конкурса "Дърво на годината"

На официална церемония днес ще бъдат обявени победителите в националния конкурс „Дърво с корен" на фондацията „ЕкоОбщност". Наградите са в категориите „Вековните дървета говорят", „Млад природолюбител" и „Доброволци-залесители". Ще бъде обявен и големият победител в конкурса „Дърво с корен 2015 година", който ще представи България на международния конкур „Европейско дърво на годината".

bnt avatar logo
от Маргарита Иванова
10:50, 15.12.2015
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

По предварителна информация победител в тазгодишната надпревара е вековният дъб в Дунавския парк на Силистра.

Старият дъб на брега на Дунав в Силистра е събрал най-много гласове в конкурса „Дърво с корен". Точната му възраст не е известна. Дървото расте в най-стария обществен парк в страната - Дунавската градина в Силистра, която е на век и половина. Според архивните документи е засадено от австрийски ландшафтни архитекти. Дървото е високо над 14 метра, с дебелина на ствола метър и 20 см. и е в много добро състояние.

Ирина Тодорова, младши експерт "Екология и чистота" в община Силистра: Преди 2 години е извършено санитарно премахване на сухите клони, с разрешение на РИОСВ. С добър здравен статус, няма хралупи по него, добра е кореновата му система и съответно короната му е много добра.

Вековният символ на града е част от живота и спомените на поколения силистренци.

Преди години при строителни работи в района ерозия едва не изкоренила дървото. Наложила се спасителна операция, корените били засипани с тонове пръст и вековният дъб оцелял. И днес силистренци отдъхват под сянката му и черпят сили и енергия от мощния му ствол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посещение на Джон Кери в Русия
Посещение на Джон Кери в Русия
Опасен смог надвисна над Шанхай
Опасен смог надвисна над Шанхай