НОВИНИ

​Държавата е поискала контролен дял при сделката за ЧЕЗ​

Държавата е поискала контролен дял при сделката за ЧЕЗ, ако продавачът и купувачът се съгласят, стана ясно след среща в Министерски съвет с Гинка Върбакова. Тя е готова да прехвърли на държавата договора за покупката на ЧЕЗ-България.

Николай Минков
от Николай Минков
12:05, 01.03.2018
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Развръзка по заплетения казус с покупката на ЧЕЗ - Гинка Върбакова е на път да се откаже от придобиването на най-голямото ЕРП в България, което снабдява с ток над 3 млн. потребители. За решението и бе нужен само един разговор с премиера, в присъствието на финансовия министър Владислав Горанов и ресорния вицепремиер, наблюдаващ енергетиката Томислав Дончев. Финансовият министър Владислав Горанов увери, че държавата има нужния ресурс, за да купи ЧЕЗ. За да се случи това обаче, трябва да се съгласи и продавача и това е задачата на Върбакова, която тръгва за Прага, за да се срещне с ЧЕЗ Груп.

Гинка Върбакова - Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме, и върху компанията, която ще придобием. Ако това ще успокои крайните потребители, да, склонна съм държавата да има участие в сделката. Склонна съм да прехвърля договора, който имам, стига продавачът да бъде съгласен на това. Заминавам за Чехия, за да мога да разговарям с продавача и за възможностите, по които може да се случи това.

Владислав Горанов - министър на финансите: Разговорите, както виждате, са на твърде предварителен етап. Ние заявихме ясно воля, че искаме да участваме в тази сделка по един или по друг начин. Ако чешката страна се съгласи, продавачите се съгласят, държавата има възможността през една или друга форма, било през средства от бюджета, било чрез частно придобиване, в смисъл през някоя от енергийните компании да влезе в подобна сделка. Но и сами разбирате, това което се коментираше през цялото време, тук говорим за една сделка

Късно снощи премиерът Бойко Борисов е обсъдил продажбата на ЧЕЗ със своя чешки колега Андрей Бабиш, съобщи правителствената информационна служба. Премиерът е помолил Бабиш за съдействие при осъществяване на разговори с ръководството на ЧЕЗ Груп в случай, че българската държава реши да закупи дейността на електроразпределителното дружество в страната ни. Чешкият премиер е отговорил, че договорите вече са подписани.


;

Днес следобед на съвместно заседание на комисиите по енергетика и за наблюдение на специалните служби ще бъдат изслушани купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова, а така също и всички регулаторни и контролни органи, които могат да се произнесат по сделката, като ДАНС, КЗК, КФН, КЕВР, а така също и купувачът Гинка Върбакова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна по темата ЧЕЗ с чешкия посланик у нас. Тя му е предала писмо с въпроси към чешкото правителство за продажбата на дружеството. Душан Щраух отказа коментар по същество. Според него ЧЕЗ са работили добре в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоханес Хан в специално интервю за БНТ
Йоханес Хан в специално интервю за БНТ
Коментарите от НС за намеренията на държавата да се включи в сделката за ЧЕЗ
Коментарите от НС за намеренията на държавата да се включи в сделката за ЧЕЗ