НОВИНИ

Държавата ще финансира медиаторите, които връщат децата в училище

Държавата ще дава повече средства на училищата, в които работят образователни медиатори и връщат децата в клас. Това заяви в Пловдив просветният министър Красимир Вълчев, който обсъди проблема с представители на образоватeлната система в областта. От образователното министерство ще предложат и медиаторите да бъдат въведени в Националната класификация за професиите.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
21:03, 07.09.2017
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Над 13 000 са децата в пловдивска област, които са извън образователната система. В училище „Найден Геров" в квартал „Столипиново“ до дни 15 деца трябва да бъдат върнати в клас. Медиатор ще обходи адресите, на които са регистрирани, за да ги убеди, че трябва да започнат да учат. Процес, който се оказва труден, признават от училището.

Стоилка Григорова, заместник-директор на СУ „Найден Геров“: Лъжат я. В момента няма такъв ученик, в момента не живеят родителите тук. Подготвят се да заминат в чужбина. Потърсете ги утре. По принцип това са причините, които изтъкват родителите. 01.16

В Пловдив шест екипа започват да обхождат адресите. Деца, които не могат да бъдат открити, ще бъдат издирвани чрез Гранична полиция, заяви министър Вълчев.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Открили сме телефон, на който да се подават сигнали, на национално ниво, такъв ще бъде открит и на областно ниво в регионалните управления, на който ще се подават сигнали за деца, които не са обхванати в училищната система - можем да ги видим понякога на улицата, друг път по поляните.

Допълнителни финансови средства ще има и за училищата, които назначават на щат „образователен медиатор", заяви още Красимир Вълчев. От образователното министерство предлагат и друг механизъм за справяне с проблема - по предложение на учителите семейната помощ за дете да се предоставя в натура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Сандански отбелязват най-силния месец за туризма
В Сандански отбелязват най-силния месец за туризма
Затварят възлови улици и кръстовище в Русе заради мащабни реконструкции
Затварят възлови улици и кръстовище в Русе заради мащабни реконструкции