НОВИНИ

Два американски самолета ще участват в охраната на българската граница

От 9 до 16 септември два американски самолета ще участват в охраната на българското въздушно пространство, каза министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти след заседанието на кабинета.

bnt avatar logo
от БНТ
13:01, 24.08.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Мисията е мирновременна и е приета по инициатива на нашите партньори от НАТО. Охраната на въздушното ни пространство от бойни машини на САЩ ще е напълно безплатна за България и ще се прави съвместно с наши самолети, допълни Ненчев.

Николай Ненчев - министър на отбраната: Държа да отбележа , че ние и сами бихме могли да изпълняваме тази мисия .Разполагаме с достатъчно МИГ-29, които биха могли да се справят и въз основа на решение на Министерсски съвет бяха отпуснати знаете 69 милиона,, с които чрез обществена поръчка ние ще придобием допълнително 10 отремонтирани двигателя за МИГ-29.

Не е отпаднала възможността за договор с Полша за съвместна охрана на въздушното ни пространство, но ще е предмет на допълнителни разговори, допълни министърът.

Напускането на ген. Румен Радев няма да се отрази на преговорите за покупка на нови изтребители. Надявам се още в рамките на тази година да има договор за самолети и те могат да са в страната още в края на 2018 година, каза Ненчев.

Правителството ще предложи генерал Цанко Стойков - военен аташе на България в САЩ, за поста командващ на ВВС, съобщи още министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състоянието на алпиниста Боян Петров се подобрява
Състоянието на алпиниста Боян Петров се подобрява
Зрители на БНТ изказват съболезнования за загубата на Митко Цонев
Зрители на БНТ изказват съболезнования за загубата на Митко Цонев