НОВИНИ

Два месеца преди Коледа и Нова година - почти всичко е резервирано

Може да ви се струва рано да мислите за това, но за Коледа и Нова година в хотелите и заведенията в района на Велико Търново и габровския балкан вече няма места. Кореспондентите ни в старата столица провериха как хотелиери и ресторантьори са готвят да посрещнат гостите си за празниците.

bnt avatar logo
от БНТ
09:51, 05.11.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

С всяка изминала година Велико Търново и Арбанаси посрещат все повече туристи в дните около Коледа и Нова година. Защо освен с прочутите болярски трапези тук почти всеки турист идва и за да разгледа десетките църкви, музеи и паметници на културата, които пазят духа и славното минало на старопрестолния Търновград.

Калоян Трифонов - управител на заведение: Царевец е единственият музей в България, който работи и на 31 декември и на 1 януари и може да бъде разгледан от посетителите. Трапезица, църквите, които са тук в близост, има интересни битови къщи. Резервациите започват още в началото на ноември, края на октомври.

Традиционно планинските региони на Елена, Трявна и Габрово през зимните месеци остават затрупани в снежните преспи. Това обаче не плаши десетки любители на романтиката в планината да правят резервации и новогодишните празници именно там. В този хотел в село Боженци запитванията и резервациите започват още от лятото.

Надежда Петрова - хотелиер: Лично мое мнение е, че зимата тук е най-красива. Подготовката за самия празник като организация за мен започва даже от януари, докато не сме приключили със старата година вече мислим за новата. Много близо е Етъра, Соколски, Дряновски манастир, Велико Търново там има достъчно за гледане.

Празничната подготовка е най-трудна на готвачите, тъй като за българина важна част от празника си остава и богатата трапеза.

Ивелин Георгиев - готвач: Хората стават все по-претенциозни и искат нещо ново. Тази година заложихме на телешко роле. Като цяло дамите залагат повече на риба, на по-здравословни храни. Новогодишна баница с късмети, питки, традиционните неща си ги поддържаме.

За веселото прекарване от бранша препоръчват винаги да подбираме добра компания и да носим празничното си настроение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям интерес към първия ултрамаратон по Поломието
Голям интерес към първия ултрамаратон по Поломието
Преди зимния сезон: Все по-трудно намират квалифицирани кадри в туризма
Преди зимния сезон: Все по-трудно намират квалифицирани кадри в туризма