ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Два месеца преди Коледа и Нова година - почти всичко е резервирано

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 01:00 мин.
Икономика

Може да ви се струва рано да мислите за това, но за Коледа и Нова година в хотелите и заведенията в района на Велико Търново и габровския балкан вече няма места. Кореспондентите ни в старата столица провериха как хотелиери и ресторантьори са готвят да посрещнат гостите си за празниците.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време -:-
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      С всяка изминала година Велико Търново и Арбанаси посрещат все повече туристи в дните около Коледа и Нова година. Защо освен с прочутите болярски трапези тук почти всеки турист идва и за да разгледа десетките църкви, музеи и паметници на културата, които пазят духа и славното минало на старопрестолния Търновград.

      Калоян Трифонов - управител на заведение: Царевец е единственият музей в България, който работи и на 31 декември и на 1 януари и може да бъде разгледан от посетителите. Трапезица, църквите, които са тук в близост, има интересни битови къщи. Резервациите започват още в началото на ноември, края на октомври.

      Традиционно планинските региони на Елена, Трявна и Габрово през зимните месеци остават затрупани в снежните преспи. Това обаче не плаши десетки любители на романтиката в планината да правят резервации и новогодишните празници именно там. В този хотел в село Боженци запитванията и резервациите започват още от лятото.

      Надежда Петрова - хотелиер: Лично мое мнение е, че зимата тук е най-красива. Подготовката за самия празник като организация за мен започва даже от януари, докато не сме приключили със старата година вече мислим за новата. Много близо е Етъра, Соколски, Дряновски манастир, Велико Търново там има достъчно за гледане.

      Празничната подготовка е най-трудна на готвачите, тъй като за българина важна част от празника си остава и богатата трапеза.

      Ивелин Георгиев - готвач: Хората стават все по-претенциозни и искат нещо ново. Тази година заложихме на телешко роле. Като цяло дамите залагат повече на риба, на по-здравословни храни. Новогодишна баница с късмети, питки, традиционните неща си ги поддържаме.

      За веселото прекарване от бранша препоръчват винаги да подбираме добра компания и да носим празничното си настроение.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?