НОВИНИ

Влизат в сила промените в Наказателно-процесуалния кодекс

Делата за корупция по високите етажи на властта вече ще се гледат от Специализирания съд. Докладите на Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, както и ревизионните актове на НАП, стават доказателства в един наказателен процес. Това са само част от многото промени в Наказателно процесуалния кодекс, които влизат в сила от днес.

Явор Симов
от Явор Симов
08:59, 05.11.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Изцяло нови или поправени са повече от 100 текста. Като обем, това са най-големите промени от влизането на Наказателно-процесуалния кодекс в сила през 2006 г. Въвежда се разпоредително заседание между фазата на досъдебното производство и същинското съдебно следствие. В него е и последният срок, в който страните по делото имат възможност да претендират за процесуални нарушения.

Людмил Рангелов - адвокат: Ако такива нарушения не се открият от самия съдия, или от страните и не се обявят те се преклудират като възражение в по нататъшния ход на процеса.

Така се прави опит да се избегне непрекъснатото връщане на делата за доразследване. Един от основните принципи на наказателния процес е устност, а с промяната в закона се дава възможност на прокурора да не чете обстоятелствената част от обвинителния акт. В новия НПК се премахва институтът на незабавното производство. Ревизионните актове и докладите на ОЛАФ стават официални доказателства. съдиите от ВКС смятат, че това не е правилно, защото не са събрани по реда на процесуалния закон. Според юристи, спорен е и въпросът дали във всички случаи наказателното производство трябва да се прекратява, ако извършеното деяние е административно нарушение с приключило административно-наказателно производство, както гласи новият закон.

Людмил Рангелов - адвокат: Не виждам здрав разум ако един водач, причинил пътнотранспортно произшествие със съответни последици, съставомерни последици, бъде наказан с някакво наказателно постановление - глоба или лишаване от правоуправление да не бъде и наказателно преследван за това, което е причинил.

Главният прокурор Сотир Цацаров е направил искане за тълкуване в тази посока, кои административни наказания отменят наказателното преследване. Дискусия предизвиква и дали с новите правомощия на спецсъда той не се превръща в извънреден съд, какъвто Конституцията забранява.

Людмил Рангелов - адвокат: Всяко пипане в закона трябва да е една хармония. И тая хармония може да бъде настройвана само по отделни текстове, които са доказали, че имат някакви грапавини, не работят добре, за да може да си вървят нещата гладко.

Когато първите дела по новия НПК след няколко години стигнат до Върховния съд, тогава ще се разбере дали промените са правилни или не, защото именно върховните съдии имат за цел да уеднаквяват прилагането на законите и нормите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аз съм... - Явор Пешлеевски
"Аз съм..." - Явор Пешлеевски
В Саудитска Арабия арестуваха принцове по обвинения в корупция
В Саудитска Арабия арестуваха принцове по обвинения в корупция