НОВИНИ

Мъж от София почиства доброволно гробните места на известни българи

Арахангелова задушница е. Днес почитаме паметта на починалите и показваме признателността си към офицерите и войниците загинали за България. Пред военния музей-костница на Централните софийски гробища беше отслужена панихида в присъствието на президента и главонокомандващ на армията ген. Румен Радев. Там срещнахме и Георги Шопов от София, който от години безвъзмездно почиства гробовете на известни българи, оставили следа в нашата история.

БНТ2-София
от БНТ2-София Цветелина Борисова-Тиркова
21:27, 04.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Посетителите на Централните софийски гробища често могат да срещнат между алеите възрастен мъж с гребло, който събира падналата шума или хвърлените опаковки. Това е Георги Шопов. Той е хорист в храма на гробищата от 8 години.

Георги Шопов: Имало е по цели дни, когато не са ни заемали да пеем. И вместо да седя и да скучая, започнах да се грижа за гробовете на най-близките си хора, впоследствие минах в тази близка околност - около черквата, където са погребани много известни хора.

Така забравата се вдига от гроба на Драган Цанков, на Христо Белчев и жена му Мара Белчева, Димитър Талев, Адриана Будевска, Марко Балабанов, Евстати Стратев и още много именити българи, оставили следа в историята и културата ни.

Вървейки по алеите виждаме, че паметната плоча на починалия преди повече от 100 години ген. Сава Муткуров се е наклонила опасно. А мемориалът на 21 загинали партизани вече почти не се вижда.

Георги Шопов: Какво ни липсва за да се грижим, като народ, като нация за паметта на своите починали предци? - На първо място уважението и възпитанието. Защото това нещо, според мене се култивира още от малкото дете.

За каузата на Георги Шопов е заснет и документален филм. Две години след излизането на лентата главният герой в нея продължава да вярва: "Ние сме тук на Задушница, а дълбоко в сърцето си човек, трябва да има същото чувство и същата нужда не само на Задушница, а всеки ден."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военен ритуал за загиналите пехотинци имаше и пред Мемориала край НДК (СНИМКИ)
Военен ритуал за загиналите пехотинци имаше и пред Мемориала край НДК (СНИМКИ)
Тръмп замина от Хавай за Япония - първия етап от негова обиколка в Източна Азия
Тръмп замина от Хавай за Япония - първия етап от негова обиколка в Източна Азия