НОВИНИ

7-ми сме в Евросъюза по брой на собствени жилища

8 от 10 българи живеят в собствен дом. За сравнение, този показател в Европейския съюз е по-нисък - 7 от 10 европейци обитават свое собствено жилище. Данните са на Евростат за състоянието на жилищния фонд в Евросъюза през миналата година. Още любопитни факти за това как живеем и какви са предпочитанията на българина за неговия дом в репортажа на Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:41, 04.11.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

За последните 5 години броят на собствените, притежавани от българите, жилища се е увеличил с близо 45 хиляди. Средният размер на жилищната площ, която едно семейство обитава е около 72 кв. м.

Къде сме ние в Европейската класация по отношение на притежавани собствени жилища?

Най-много семейства със собствен дом има в Румъния - 96 на сто от населението, следвана от Литва - 90 процента.

В края на таблицата са Германия и Австрия, където едва над половината от семействата притежават своя дом.

Въпреки големия брой собствени жилища у нас, значителна част от тях са стари и зле поддържани панелки, строени по времето на социализма - твърдят експерти от Световната банка.

И още една неблагоприятна тенденция - макар че сме 7-ми в Евросъюза по брой на собствени жилища, се оказва че 1/3 от имотите у нас са необитаеми.

Във великотърновското село Дoбри дял живеят 1000 души. Тук има доста дву и три етажни къщи, но повечето са празни.

Марийка Йорданова е на 70 години от 40 години живее тук, но през последните 10 е сама - дъщеря ѝ е омъжена в Италия, а синът е предпочел големия град. Твърди, че големите празни къщи се продават - но засега купувачи няма.

Марийка Йорданова - с. Добри дол, обл. Велико Търново: Ох, хубаво ни е селото, ама много запустя. Нямаме вече училище, нямаме детска градина, нямаме нищо... Много празни къщи има. Като слезеш на центъра, тук, там виждаш някой човек.

В края на миналата година сме били малко над 7 милиона души. От тях около 5 милиона са обитавали жилища в градовете и около 2 милиона в селата.

През последните години все повече хора се пренасят към големия град, а там рядко може да се купи имот със собствени спестявания.Затова според кредитните консултанти, тенденцията е в бъдеще все повече хора да теглят ипотечен кредит за жилище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп замина от Хавай за Япония - първия етап от негова обиколка в Източна Азия
Тръмп замина от Хавай за Япония - първия етап от негова обиколка в Източна Азия
Незаконно сметище изникна до природния феномен Побити камъни край Варна
Незаконно сметище изникна до природния феномен "Побити камъни" край Варна