НОВИНИ

Радев: България имаше адекватна реакция на руското изявление за евреите у нас

Президентът Румен Радев определи като опит за провокация или непознаване на историята изявленията на говорителя на руското външно министерство, че Съветската армия е спасила българските евреи. На въпрос на БНТ държавният глава заяви, че България е имала адекватна реакция по случая. Според вицепремиера Красимир Каракачанов е несериозно да се правят исторически спекулации с подобна тема. Румен Радев посочи също, че очаква държавническо отношение към армията. Президентът и военният министър присъстваха на панихида за загиналите български военни.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:45, 04.11.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Ден, след като от българското външно министерство определиха като подмяна на историческите факти изявлението на говорителя на руското министерство Мария Захарова, държавният глава също реагира по случая.

Румен Радев - президент: Според вас това провокация ли е, опит за подмяна на историята ли е? - Според мен или е дълбоко непознаване на историята, или е опит за провокация. Не мога да гадая, но мисля, че България имаше адекватна реакция.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов пък заяви, че говорителката на руското външно министерство е пропуснала по-задълбочено да прочете историята.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Той е исторически скандал! Аз ако кажа, че ВМРО има по-големи заслуги от Съветската армия за спасението на българските евреи, ще бъда прав.

Да се правят исторически спекулации с подобна тема не е сериозно. Истината е, че спасението на българските евреи е дело на българския народ, защото със своята вродена толерантност, българите винаги са били толерантни и към другите.

Държавният глава днес коментира също, че бюджетът за догодина не може да реши проблемите в армията.

Румен Радев - президент: Това е все пак едно усилие на правителството и внимание към този сектор, но след толкова години на забвение, тези усилия в момента не могат да решат проблемите.

Армията се мотивира с много неща, най-вече с отношение. Аз очаквам държавническо отношение към армията, към всички проблеми, най-вече към проблемите на хората в нея и към тяхната подготовка.

Военният министър заяви, че до края на годината ще е готов планът за постепенно увеличаване на средствата за отбрана.

Красимир Каракачанов: Тази година се увеличават само със 100 милиона възнагражденията. При реализацията и на трите проекта за превъоръжаване е възможно и преди 2024 година да достигнем тези 2 процента от БВП.

Президентът, военният министър и началникът на отбраната днес почетоха паметта на българските военни, загинали за страната ни. Панихида във Военния мавзолей-костница за Архангелова задушница отслужи епископ Тихон.

Ритуал имаше и пред Мемориала край НДК в памет на загиналите от Първи и шести софийски пехотен полк.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джошуа Редман е гостът в галавечерта на Пловдив джаз фест
Джошуа Редман е гостът в галавечерта на "Пловдив джаз фест"
Неофициална среща между първите дипломати на Турция и Германия
Неофициална среща между първите дипломати на Турция и Германия