НОВИНИ

Две комисии в НЗОК поемат функциите на Фонда за лечение на деца

Две специализирани комисии в Здравната каса поемат функциите на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина. Решението беше взето в края на миналата година, но влиза в сила от днес. Заявление за лечение на деца и възрастни се приемат в централното управление на здравната каса в София. От там съобщиха,че първото дете одобрено за лечение от касата ще замине за Австрия утре.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:12, 01.04.2019
Чете се за: 01:08 мин.
Още

След закриването на Фонда за лечение на деца към Здравната каса са прехвърлени 146 неприключени заявления. Сред тях имало преписки от началото на тази и от предишни години. Срокът за обработка на заявленията е около 2 седмици.

д-р Галя Йорданова - директор "Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност", НЗОК: Не смятам, че 146 преписки, които не са приключени за 3 месеца ще могат да бъдат приключени в рамките на следващата седмица. Оставете ни да се запознаем в детайли с документите.

16 годишният син на Аника е роден с бъбречно заболяване. Миналата година единият му бъбрек спрял да функционира. Фондът за лечение на деца поел разходите за операция във Франция.

Анка Тодорова: Спасяването на бъбрека , който е здрав, който функционира, за да могат да го спасят да не мине на хемодиализа.
;

През януари фондът платил и за първия контролен преглед на детето. В средата на годината му предстои втори. Аника подала заявление във фонда в средата на март, но чака решение от комисията към здравната каса. Прехвърлянето я притеснява.

Аника Тодорова: Не знам как ще работи самата здравна каса дали ще е по стъпките, както беше фонда. Без проблем за майки, родители които отиват с децата за лечението.

От касата уверяват, че ще покрият разходите за транспорт и престой на придружителите.

д-р Галя Йорданова - директор "Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност", НЗОК: Всички случаи, при които предстои заминаване в чужбина, няма да има проблеми. Уверявам ви в това. Във всяко едно отношение.
;

Лекари от бившия обществен съвет във фонда за лечение на деца са поканени да участват и в новата комисия на здравната каса.

д-р Галя Йорданова - директор "Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност", НЗОК: Така че няма да има прекъсване, а ще има приемственост, продължаване и донаграждане на това, което се е случвало до момента.

На сайта на здравната каса родителите могат да проверяват статуса на заявлението. За целта трябва да въведат входящият номер и датата, на която е подадено. На сайта на касата е публикувана и банковата сметка, по която може да се дарят средства за лечение на деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима души бяха задържани край Казанлък по нова оръжейна афера
Шестима души бяха задържани край Казанлък по нова оръжейна афера
Федерер спечели 101-ата си титла след контузия на Иснър
Федерер спечели 101-ата си титла след контузия на Иснър