НОВИНИ

Жители на ул."Хан Омуртаг"във Варна обжалват план за строеж върху бивша градинка

Две къщи – паметници на културата в центъра на Варна, са застрашени заради предстоящ строеж в градинка на улица “Хан Омуртаг”. Собствениците са завели граждански иск за отмяна на разрешителното за строителство, тъй като се опасяват, че основите на сградите им ще бъдат разрушени от подпочвените води, които няма да се оттичат заради отливането на планираната бетонна плоча зад тях.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
19:39, 22.02.2018
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Някога тук е имало градинка. Парцелът е реституиран и собственикът иска да строи висока сграда. А мястото е известно с високите си подпочвени води.

Изабела Агопян: Геологът е писал, че при дъжд се вдигат още 60 см. и при тази бетонна плоча, която той смята да хвърли, водата няма къде да отиде освен в основите на съседните сгради.

Притесненията не свършват дотук.

Изабела Агопян: В проекта му няма укрепване на паметници на културата, каквито се явяват 17 и 19 номер, такава дума изобщо не е спомената и се притесняваме, че първо няма да имаме слънце, второ шанса да ни събори не е никак малък.

На практика засега собствениците на двете къщи нямат достъп до фасадата им.

Изабела Агопян: Примерно не мога да вляза да измажа, защото това не е мой терен и няма как да вляза реално в чужда собственост по документи.

Според главния архитект на Община Варна Виктор Бузев, тези възражения е трябвало да бъдат повдигнати още преди повече от 10 години, когато е правен градоустрайственият план. Проектът за строеж бил съобразен с разрешителното, но ако съдът все пак прецени, че има нередности по документите, може да го отмени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия
Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия
Призиви за отлагане на дистанционното електронно гласуване
Призиви за отлагане на дистанционното електронно гласуване