НОВИНИ

Призиви за отлагане на дистанционното електронно гласуване

Председателят на борда на директорите на "Информационно обслужване" Михаил Константинов предупреди, че преди 3 месеца е бил пробит алгоритъмът за криптиране на така наречените "смарт карти", в резултат на което са поразени 100 милиона от картите в европейски мащаб, с които се гласува дистанционно.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:38, 22.02.2018
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

С промените в Изборния кодекс от 2016 г. парламентът въведе възможност за дистанционно електронно гласуване на 3 етапа. Първо, провеждане на 3 симулации до края на 2017 г., последвани от 3 експеримента през 2018 г. и прилагането му на евроизборите догодина. На дискусията днес обаче беше препоръчано тези срокове да бъдат променени заради извънредната ситуация отпреди 3 месеца в компютърния свят.

Михаил Константинов - председател на "Информационно обслужване": Има един голям производител на умни карти в Европа, германският концерн "Ифинион", който снабдява с умни карти най-различни държави, включително Естония, която се дава като пример за добра практика. Оказа се, че картите на "Ифинион" са пробити. В резултат на събитията, за които ви говоря, настъпва срив в доверието към този вид гласуване на много места. Франция се отказа, холандците си изхвърлиха всички машини.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на ул.Хан Омуртагвъв Варна обжалват план за строеж върху бивша градинка
Жители на ул."Хан Омуртаг"във Варна обжалват план за строеж върху бивша градинка
Говорещ робот посреща клиентите на банка във Варна
Говорещ робот посреща клиентите на банка във Варна