НОВИНИ

Горублянци са категорично против новия парк "Изток" в район "Младост"

Собственици на земи в квартал "Горубляне" се обявиха категорично против изграждането на нов парк "Изток" в район Младост. След протест, състоял се преди около месец, днес горублянци, отново заявиха позицията си и на заключителната дискусия за проектиране на подробен устройствен план на бъдещия парк. Те предлагат вместо да се отчуждават имотите им, паркът да бъде направен върху общинска или държавна земя.

БНТ2-София
от БНТ2-София
19:05, 22.02.2018
6542
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Парк "Изток" трябва да се намира между "Младост" 3, "Младост" 4, Околовръстният път, Горубляне и булевард "Копенхаген" на терен от 1250 декара. Той е предвиден в приетия общ устройствен план на Столичната община като 4-ти, наред със съществуващите - Западен, Южен и Северен парк.

Десислава Иванчева, кмет на район "Младост", Столична община: "Това не е парк на "Младост", това е парк на София. Този парк е заложен още по времето на комунизма едва ли не."

Идеята за неговото създаване обаче предизвика протест преди около месец, а днес горещи дебати, като залата на читалище "Младост" се оказа малка за всички желаещи да участват в дискусията.

"Това е собствена земя, "Младост" има земя, общинска. На моята земя аз парк не давам да се прави."

Димитър Колев, жител на Горубляне: "За какво ви е парк? Да си гледате кучетата? Излезте сутрин и вижте какво става - пълно е с кучета. По нашите ниви. А на нас, не ни дават да влезем там."

Обещетяването на собствениците на земи беше един от най-големите проблеми, разисквани на дискусията, а от районната администрация заявиха, че се обмислят различни варианти, като най-добрият би бил собствениците да се обещетят със земи на друго място, за което ще преговарят със Столичната община.

Биляна Петрова, зам.-кмет на район "Младост" Столична община: "Има разумни предложения в Горубляне, които са дали. Примерно БАН да бъде част от парка, защото там има хубава растителност създадена. Така че това, което ще правим, е да се борим за парка, но той да е по справедлив начин."

След днешната заключителна дискусия от община "Младост" заявиха, че ще направят социологическо проучване, като ще потърсят мнението и на екип от специалисти, еколози, икономисти и урбанисти, за да намерят най-доброто решение за бъдещия "Източен" парк.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16 май е крайният срок за подаване на заявления за неизплатени заплати
16 май е крайният срок за подаване на заявления за неизплатени заплати
Изследване: Бежанската криза остава предизвикателство пред ЕС
Изследване: Бежанската криза остава предизвикателство пред ЕС