НОВИНИ

БСП иска ремонтите на оградата по границата да продължат след обществени поръчки

Парламентът възложи на Сметната палата да извърши одит на допълнителните разходи към бюджета, направени от правителството за периода от 10 май 2017-та до края на януари тази година. Искането е на БСП и беше гласувано в пленарната зала. БСП поискаха управляващите да оттеглят законови промени, които ще дадат възможност ремонтите на граничната ограда да се извършват без обществени поръчки.

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 22.02.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Левицата и ГЕРБ отново влязоха в спор за оградата. От ляво са против ремонтите по нея да бъдат освободени от общия режим на обществени поръчки и да се правят с пряко договаряне.

Елена Йончева - БСП: Прави се, за да продължи корупцията, за да се прикрие досегашната корупция.
Корнелия Нинова - председател на БСП: Искат да заметат следите от лошото строителство чрез ремонтите и второ - чрез ремонтите и поддръжката да продължат да крадат от оградата.

От ГЕРБ са категорични, че не прикриват нищо и че целта на промените е бързи ремонти на оградата.

Данаил Кирилов - ГЕРБ: Целта е да се даде възможност за най-бърза реакция на най-близкостоящите държавни служби да реагират адекватно.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Представяте ли си, ако вървим в цялостната процедура по Закона за обществените поръчки, това означава, че може да отнеме месеци, може и половин година при обжалванията и всички тези процедури, които се извършват.

От ляво свързаха промените с досъдебното производство за оградата, образувано от специализираната прокуратура. Според ГЕРБ текстовете нямат нищо общо с разследването за корупционни прояви.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Краде ли правителството на Бойко Борисов от строителството на оградата? От това писмо - очевидно да! Очакваме прокуратурата да свърши разследването докрай, обективно и бързо и длъжностните лица, които са отговорни, и политически лица, разбира се, за тази далавера на оградата, да си понесат отговорност.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Разбира се, че който е нарушил закона и ако бъде установено това, ще понесе съответната отговорност, но това не значи, че законодателството се прави, за да може да се създадат условия за по-лесни възможности за възникване на корупционни схеми.

Промените в Закона за обществените поръчки утре влизат за обсъждане в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият генерален директор на Евростат Мариана Коцева в специално интервю за БНТ
Новият генерален директор на Евростат Мариана Коцева в специално интервю за БНТ
Разследват мотивите за атаката срещу американското посолство в Черна гора
Разследват мотивите за атаката срещу американското посолство в Черна гора