НОВИНИ

Новият генерален директор на Евростат Мариана Коцева в специално интервю за БНТ

Има видима промяна в образа на България в Европейския съюз, това заяви в специално интервю за БНТ Мариана Коцева, която вече е генерален директор на Евростат - пост, извоювала чрез отворен за целия съюз конкурс.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:16, 22.02.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Мариана Коцева, генерален директор на Евростат: Много хора ме питат къде стои България статистически и аз винаги казвам, че когато числата дойдат на моето бюро да бъдат подписани за публикуване, аз винаги тайничко гледам числата за България и винаги ми става мъчно, когато се опитаме да кажем нещо все, когато сме на последно място. Но не тиражираме достатъчно, че България не е на последно място във всички класации и трябва да работим да се концентрираме върху тези фактори.

Пред БНТ Мариана Коцева коментира още, че е много щастлива за избирането й на такава позиция, защото това е голямо признание за българската статистика и за България като цяло.

Мариана Коцева, генерален директор на Евростат: Това не е едно назначение. Това е резултат от конкурс, който беше отворен за цяла Европа, т.е всеки гражданин, който отговаря на определени критерии за образование и професионален опит може да кандидатства. Моят избор е сред повече от 70 кандидати, преминал през повече от 7 кръга на интервюта и това ме прави още по-щастлива, защото това наистина е един голям успех за България. Конкурсът продължи повече от година. Българските жени са много успешни. Много хора ми задават този въпрос и аз винаги казвам, че на всяка добра българска жена статистически има и един добър български мъж. Има видима промяна в образа на България. Присъствието на хора като нас в администрацията на ЕК дава възможност те да видят как работят българите, те виждат повече българи и преоткриха България в положителен смисъл и след Председателството.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова връчи документите за българско гражданство на Сафет Баличевац
Илияна Йотова връчи документите за българско гражданство на Сафет Баличевац
БСП иска ремонтите на оградата по границата да продължат след обществени поръчки
БСП иска ремонтите на оградата по границата да продължат след обществени поръчки