НОВИНИ

Две нови пешеходни зони в София от 2018 г.

Две нови пешеходни зони ще има в София от 1 март 2018 г, реши Столичният общински съвет. Едната ще бъде в участъка от ул. "Алабин" до бул. "Ал. Стамболийски" и ще бъде естествено продължение на пешеходната зона по бул. "Витоша". Другата обхваща карето от ул. "Георг Вашингтон", където се намира "Западната порта на Сердика" в участъка от ул. "Трапезица" до ул. "Пиротска". Решението беше взето след оспорвана дискусия, която продължи повече от два часа.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
19:11, 28.09.2017
Чете се за: 01:26 мин.
У нас
две пешеходни зони софия 2018

Предложението на главния архитект Здравко Здравков и зам.-кмета Евгени Крусев да освободят от коли пространството пред Съдебната палата и площад „Света Неделя“ предизвика бурни дебати в зала, но в крайна сметка беше прието. Вносителите от групата на ГЕРБ бяха обвинени от общински съветници от други политически групи, че в доклада липсва обосновка как промените ще се отразят на движението и дали реално това ще доведе до повишаването на качеството на въздуха. Коментираха още, че предложението е недомислено и се прави на парче, което не е в интерес на хората.

Борислав Бориславов, общински съветник от СДС: Това, което прие СОС с тези три доклада всъщност ще доведе, за съжаление, не до по-чист въздух, а точно обратното - до допълнително замърсяване на въздуха, до задръствания и до изключително изнервени шофьори в центъра на София.
Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО: Отварят вратата към транспортен хаос тук в центъра. Когато правиш подобно затваряне на улици и налагаш подобни рестрикции следва да има алтернатива за трафика. Такава в момента няма.
Калоян Паргов, общински съвет от БСП: Няма как да вземаме решение без да информираме хората какво ги чака и какви алтернативи виждат те виждат за себе си в предвижданото.

Зам.-кметът по транспорт в Столичната община Евгени Крусев каза, че не приема упреците на общинските съветници.

Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорт в Столичната община: Не мога да приема доводи против обособяване на пешеходна зона в центъра на града където има две метролинии, пет трамвайни линии и два подземна гаража да не направим пешеходна зона.

Главният архитект на София Здравко Здравков добави, че превръщането на този участък в пешеходна зона ще се яви като естествено продължение на пешеходна ос по бул. "Витоша", свързвайки я с площад "Света Неделя" и намиращите се в близост археологически разкопки.

Здравко Здравков, главен архитект на София: Това парченце от мозайката - бул. "Витоша" от "Алабин" до Света Неделя" е част от една обща генерална схема, която ще разработим за пешеходните пространства.

След превръщането на участъка в пешеходен, автомобилният трафик ще бъде преместен по малките улици.

Съветниците приеха още да бъде обособена "успокоена зона" с ограничение на скоростта до 30 км/час и да се изградят велоленти в карето между ул. "Алабин", бул. "Христо Ботев", бул. "Васил Левски", бул. "Цар Освободител" и ул. "Леге", както и изграждане на велоалеи по бул. "Монтевидео" и бул. "Овча купел". "Успокоената зона" няма да важи за самите натоварени пътни артерии, а за улиците между тях. Очаква се тя да стане факт до два месеца. За спазването на скоростта в границите ѝ ще следят от КАТ и Пътната полиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът изгуби Хю Хефнър - бохемът със сатенена пижама
Светът изгуби Хю Хефнър - бохемът със сатенена пижама
Есенното издание на Капана фест готви нови изненади
Есенното издание на "Капана фест" готви нови изненади