НОВИНИ

Движението на "Възмутените" отбеляза петата си годишнина

С шумни шествия в Мадрид, Париж и други европейски градове - движението на "Възмутените" в Испания отбеляза петата си годишнина.Възникнало като отрицание на традиционната политическа класа, корупцията и мерките за икономии, движението роди партията Подемос, която е третата политическа сила в Испания.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:56, 16.05.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света
движението възмутените отбеляза петата годишнина

В Мадрид хиляди хора отново се събраха на централния площад "Пуерта дел сол", който преди пет години остана блокиран седмици наред. Това беше пробуждане на гражданите след години страдания заради опустошителна криза, заяви пред пресата говорителка на столичното кметство.

От миналата година то е ръководено от гражданска платформа, съставена частично от членове на "Възмутените". След 2008-ма повече от два милиона испанци загубиха работата си, докато кабинет на социалистите, а после и на консерваторите прилагаше мерки по затягане на коланите.

Сандра - студентка: Мисля, че малко неща се промениха. През всичките тези години имаме правителство, което продължава да ни притиска.

На парламентарните избори на 20-ти декември партиите "Подемос" и "Сиу-даданос", възникнали от движението "Възмутените", разбиха двуполюсния модел в испанската политика. Вотът обаче не успя да излъчи ясно мнозинство. Стигна се до служебно правителство начело с консерватора Мариано Рахой и нови избори на 26-ти юни. На тях Подемос и Обединената лява партия отиват в съюз "Унидос подемос"/Обединени ние можем/.

Мария дел Мар- инженер: Недоволството ни преди пет години доведе до нови политически партии, които сега имат реален шанс да сформират правителство. Те провеждат нова политика, насочена към промяна.

За част от десницата Движението на Възмутените обединява единствено противници на системата и на политиката на рестрикции. Основателите, предимно университетски преподаватели, обаче говорят за възстановяване на демокрацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заловиха 8 тона кокаин в Колумбия
Заловиха 8 тона кокаин в Колумбия
Детско полицейско управление в Благоевград
Детско полицейско управление в Благоевград