НОВИНИ

След пороите в Чепеларе: Какви са щетите?

Успокоява се обстановката в Садово и Катуница след валежите. Река Чая там излезе от коритото си и наводни къщи и земеделски земи. Нормализира се ситуацията след бедствието и в Чепеларе. Аварийните екипи разчистиха падналите дървете в района на село Зорница. Там обаче продължава работата по овладяването на многобройните свлачища. Дъждовете активизираха и голямо свалчище в района на Асеновата крепост, което създаде редица затруднения в придвижването на хора и автомобили. Частичното бедствено положение обявено в Асеновград, Чепеларе и Садово остава в сила.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
16:32, 29.06.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

От Напоителни системи започнаха укрепването на скъсаната дига на река Чая край Садово. За да се справят с бедствието в Чепеларе, по улиците излязоха десетки. Всички фирми в региона предоставиха на общината цялата си налична техника, за да може реката да се прибере в коритото си. Все още обаче има проблеми в района.

Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: Започнали сме работа по обрушването на тази опасна скала на пътя към Чудните мостове и село Забърдо. За село Забърдо няма алтернативен път и все пак жителите на селото при необходимост - линейка, пожарна, трябва да имат достъп. Нивото на река Чая вече започна да спада, но все още реката е много буйна. Имаме един участък, в който брега е много нисък. Там има опасност за една от къщите.
Аз съм един от собствениците в тая къща. С майка ми сме в момента в сградата. Реката минава под основите на къщата, дълбае навътре вече. Не се знае колко е и със задоволство виждам, че сградата все още е на место и съм силно стресиран, защото не знам кога ще стане най-лошото да се срути

Щети от пороите в Челепеларе са огромни. Заради критичното си финансово състояние общината не може да се справи сама с бедствието. Хората тук очакват помощ от държавата.

Тодор Бозуков, община Чепеларе: Ситуацията е тежка, има останали трупи на дървета, които реката е довлачила, камъни големи. Сега ги чистим, за да не дойде пак реката и да не направи още по- големи проблеми.

Обстановката в Асеновград бързо се нормализира. Нивото на водата в река Чая е спаднало и няма опасност от преливане. Частичното бедствено положение обаче остава заради активизиралото се свлачище на пътя под Асенова крепост.

инж. Петър Бояджиев, заместник-кмет на община Асеновград: Пътят за Асенова крепост в половината си част образува едно ново свлачище, което е обезопасено и само в половината си част може да се преминава и то за леки автомобили. Платното половината може да пропадне, ако върху него мине някакъв тежък камион.

Движението се осъществява в едната лента. Забранено е преминаването на тежкотоварни автомобили. Достъпът до селата Лясково, Добралък и Яврово е затруднен. От общината ще търсят средства за укрепването му от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъдещият концесионер на Летище София ще трябва да изгради трети терминал
Бъдещият концесионер на Летище "София" ще трябва да изгради трети терминал
Министър Нанков: Най-рано след 4 години ще има нов мост над р. Дунав
Министър Нанков: Най-рано след 4 години ще има нов мост над р. Дунав