НОВИНИ

Дъждовете и градушките са нанесли щети върху 32 000 декара земеделски земи

Вследствие на дъждовете и градушките към момента щети има върху 32 000 декара земеделски земи, които ние сме обследвали чрез областните служби по земеделие. Това съобщи във Варна министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

bnt avatar logo
от БТА
11:29, 23.06.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
дъждовете градушките нанесли щети 000 декара земеделски земи

Тя обясни, че категорично в това няма да има съществени отражения за общия баланс на произведената продукция. Ще пострадат най-много фермерите, чиито площи попаднаха под ударите на градушките или проливните дъждове, допълни Танева. Според нея, дъждовете и градушките са наистина в пъти повече в сравнение с по-миналата година, която беше рекордна. Танева обясни, че обемът на използваните противоградови ракети са близо три пъти повече над средните равнища.

Тя каза още, че в момента върви обществено обсъждане на модела за противоградова защита. Предвижда се да се пращат такси, срещу което държавно предприятие ще осъществява противоградова защита над територията на цялата страна и всички поземлени имоти, като южна България ще е с ракетни площадки, а Северна България - по самолетен способ. Надявам се в кратко време да стигнем до финала и законодателна промяна, с която да бъде внедрен моделът, обобщи Танева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Залесяват в Шумен, Добрич, Варна и Търговище
Залесяват в Шумен, Добрич, Варна и Търговище
Токът няма да поскъпва заради плащане на оборудването за АЕЦ Белене
Токът няма да поскъпва заради плащане на оборудването за АЕЦ "Белене"